Totalt 150 påsar hittades i beslaget.

Totalt 150 påsar hittades i beslaget. Foto: Tullverket.

Tre åtalas – ska ha smugglat in 300 kilo kokain

Värdet uppskattas till 268 miljoner kronor

GLUMSLÖV.

Narkotikapartiet hade färgats rött för att dölja vad det egentligen var. På torsdagen åtalas tre män från Helsingborg och Landskrona för delaktighet i smugglingen.

Av
André Kvist

Det var i slutet av januari som Tullverkets personal slog till mot en lokal i Glumslöv. Då hade man spanat i en veckas tid. På platsen greps tre män som senare förnekade brottsmisstankarna.

På torsdagsmorgonen väckte åklagare Michael Hansson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet åtal mot de tre männen.

Två av männen är 49 år och hemmahörande i Helsingborg och Landskrona. De åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Den tredje mannen hör också hemma i Helsingborg. 36-åringen åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska alltså inte deltagit i smugglingen, enligt åklagaren.

Totalt 300 kilo kokain beslagtogs. Narkotikan hade kommit från Colombia via Spanien och sedan förts med flyg till Arlanda. Partiet skickades sedan till Malmö där tullen gjorde upptäckten. Narkotikan hade färgats rödbrunt med ett färgpigment för att dölja vad leveransen innehöll.

Tullverkets personal bytte ut narkotikan innan partiet slutligen hamnade i en lokal i Glumslöv. Ett nordvästskånskt företag låg bakom importen. Värdet uppskattas till 268 miljoner kronor på gatan, skriver tidningen.

Publicerad 04 October 2018 11:54