Till helgen kan temperaturerna sjunka under nollan på sina håll i Skåne. Obs, bilden är ett montage.

Till helgen kan temperaturerna sjunka under nollan på sina håll i Skåne. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

SMHI: Nu kommer kylan till Skåne

Temperaturer kring nollan eller kallare

SKÅNE. Vi har varit bortskämda med en för årstiden ovanligt varm period med över tio grader på sina håll under november. Nu vänder det och blir kallare. Men än är inte vintern i antågande.

Av
Andreas Holm

– Nu kommer kylan och molnigheten att dominera i veckan. Det kan bli några dagar där solen kikar fram och säger hej, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Skåne har haft temperaturer mycket över det normala under hösten. Nu ser det ut att återgå till det normala, kanske lite kallare senare i veckan, enligt Therese Gadds prognos.

Redan i mitten på veckan kommer kallare luft strömma in. Med sig har vindarna en hel del moln.

– På sina håll blir det också lättare skurar, men högtrycket som sveper in kommer hålla det värsta regnvädret borta.

Till helgen gäller det att vrida upp inomhustemperaturen och klä sig varmt om man ger sig ut. Då kommer temperaturerna hålla sig kring ett par-tre plusgrader med lite blåst.

– Under nätterna ser det definitivt ut att hamna kring nollan. Molnen ger lite varmare temperaturer. Spricker det upp under natten kan det bli kallare, rentav någon enstaka minusgrad på sina håll i Skåne, säger Therese Gadd.

Att vädret varit ovanligt varmt i år har knappast undgått någon. Men sommarens värme och torka ger ändå inte något värmerekord.

– Det finns inget som pekar på något nytt värmerekord. Det har varit varmare år tidigare och med tanke på att vi hade generellt sett en kall vinter kommer vi upp i normaltemperatur för året, säger SMHI:s klimatolog Lennart Värn.

Att sätta likamedestecken mellan en varm sommar och varm vinter, eller tvärtom, en vargavinter, är inte helt enkel matematik menar Lennart Värn.

– Att göra en säsongsprognos är inte lätt för oss på norra halvklotet. Det finns svårigheter med tanke på vårt varierande väder där flera lågtryck passerar från alla håll och hur exakt det beter sig är svårt att koppla till hur exempelvis en vinter kommer bli. Men vi arbetar fram metoder för att på sikt kunna göra säsongsprognoser för att förutse och förvarna för varma somrar, eller kalla vintrar, säger han.

Annars håller sig Kung Bore borta från Skåne ett tag till. Att den meteorologiska vintern skulle slå till med all sin kraft ser Therese Gadd nästan som omöjligt.

– Vädret ser stabilt ut och lär hålla i sig med ett par-tre grader ett tag framöver. Det krävs en dygnsmedeltemperatur under nollan i fem dygn för att vi ska kalla det vinter. Det ser det inte ut att bli, säger SMHI:s meteorolog.

Publicerad 20 November 2018 14:00