Skärmdump från tullens film vid tillslaget i Billeberga.

Skärmdump från tullens film vid tillslaget i Billeberga. Foto: Tullverket

VIDEO: Här slår tullen till mot privat systembolag – hade öppet fem dagar i veckan

Kan leda till nationell kartläggning

NORDVÄSTRA SKÅNE.

På en och en halv månad har fyra tillslag gjorts mot så kallade privata systembolag i nordvästra Skåne. Senast i Billeberga där Tullverket avslöjade en verksamhet som hade öppet fem dagar i veckan. Nu kan det bli aktuellt med en nationell kartläggning av fenomenet.

Fyra illegala systembolag har Tullverket sprängt inom loppet av en och en halv månad i nordvästra Skåne.

Främst rör det sig om Helsingborg med omnejd. Så sent som i fredags slog myndigheten till mot ett privat systembolag i Billeberga där bland annat 400 liter starksprit, 1 100 liter öl, 95 liter vin och 460 liter cider beslagtogs efter en tids spaning.

I butiken fanns staplar med ölplattor och hyllor fyllda med spritflaskor. Allt var försett med prislappar som i vilken affär som helst. Det fanns även tilltugg, plastmuggar och öppnare till salu. Enligt ett anslag hade "affären" har öppet fem dagar i veckan.

– Det som bland annat visar att det har pågått under en längre tid är att under tiden som vi tog om hand om alkoholen kom det människor till platsen för att handla. Det är alltså ett ställe som är vida känt, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef vid Tullverket i region syd.

Tidigare har man även gjort tillslag mot ett illegalt systembolag i Klippans kommun vars verksamhet grundades på smuggelsprit från bland annat Litauen och där beställningarna togs emot via sms och kunderna betalade med Swish. Spritbutiken hade enligt Tullverket "en omsättning som kan jämföras med ett mindre Systembolag på en liten ort". En man dömdes senare till åtta månaders fängelse och en kvinna till 140 timmars samhällstjänst.

Även ett tillslag mot en svartklubb i Helsingborg har gjorts där en mängd alkohol beslagtogs.

– Jag är lite förvånad över att det finns så pass mycket av den här typen av verksamhet i närområdet kring Helsingborg. Omfattningen och den begränsade tiden och det lilla geografiska området är anmärkningsvärt, säger Martin Petersson.

Händelserna i nordvästra Skåne kan komma att ligga till grund för en rikstäckande insats efter årsskiftet.

– Eventuellt kommer Tullverket att starta ett arbete med en nationell kartläggning av den här typen av verksamhet, säger Martin Petersson.

"Fenomenet är inte nytt, men omfattningen avseende tid och begränsat området förvånar", säger Martin Petersson. Foto: Tullverket

Publicerad 02 December 2018 05:00