Skåne såg först ut att klara sig från vaccinationskrisen i landet.

Skåne såg först ut att klara sig från vaccinationskrisen i landet. "En del vårdcentraler har kvar vaccin medan andra rapporterar att det är helt slut", skriver Smittskydd Skåne i en rapport. Foto: Ritzau Scanpix/Brian Ray

Nytt larm: Inga fler vaccindoser levereras

Nu saknas influensavaccin även i Skåne

SKÅNE. Den nya dosen för två veckor sedan börjar att sina. Nu slår läsare larm om att influensavaccinet saknas på flera vårdcentraler. En del har fått vet att det är helt slut i stora delar av Europa.

Av
Andreas Holm

– Det stämmer. Vaccinet börjar att ta slut och det är väldigt olyckligt, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Skåne.

Region Skåne har inte fått levererat hela den beräknade volymen av vaccin i år och några fler doser blir det inte tal om denna säsongen säger Per Hagstam.

– Tyvärr är det helt slut hos producenterna och alla länder kämpar för att få sina doser av vaccin. Situationen har förändrats markant under de senaste veckorna, säger han.

Att ta fram nytt vaccin tar upp mot ett halvår, vilket gör att några nya doser inte lär nå Sverige förrän tidigast nästa år tror Per Hagstam.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att endast riskgrupperna ska vaccineras. Region Skåne har infört stopp med personalvaccinationer för att de doser som finns kvar ska räcka till riskgrupperna.

För två veckor sedan larmade flera landsting i landet om influensavaccinbrist. I Skåne var det däremot ingen fara enligt Smittskydd Skåne. Men efter att 50 000 doser fördelats i den svenska sjukvården, har även Skåne nu börjat märka av att vaccinet sinar.

Per Hagstam berättar att en del vårdcentraler har kvar vaccin, medan andra rapporerar att det är helt slut. Räknat på doserna som finns kvar tror han att de som tillhör riskgrupperna i Skåne kan få sitt vaccin i år.

– De allra flesta har redan vaccinerat sig enligt de uppgifter jag har fått. Det ska finnas kvar till de i riskgrupperna som ännu inte fått sitt vaccin, säger han.

Jag har pratat med flera personer som ringt runt till vårdcentraler men fått svaret att vaccinet är slut. Hur ska de göra?

– Man ska vända sig till sin vårdcentral. De får sedan hjälpa till att antingen ta hem vaccin från de som har doser, eller hänvisa till de som har vaccin. Tyvärr är efterfrågan något större än tillgången i år och var behoven finns av vaccinet varierar dag från dag.

Varför räcker inte årets influensavaccin?

– Det är svårt att säga. En anledning kan vara att efterfrågan har ökat från alla länder, då vi har ett nytt vaccin som i stället för tre skyddar mot fyra influensastammar. Jag misstänker också att allt fler svenskar vill vaccinera sig efter förra vinterns influensautbrott.

Fakta: Riskgrupper

Dessa bör vaccineras för att skydda sig mot influensan

Gravida.

Äldre över 65 år.

Personer med kroniska sjukdomar som exempelvis diabetes, hjärt- eller lungsjukdom.

Sjukvårdspersonal eller de som har direktkontakt med personer med nedsatt immunförsvar.

Källa: Smittskydd Skåne

Publicerad 03 December 2018 11:29