Polisen sätter in extra resurser dagarna kring nyår.

Polisen sätter in extra resurser dagarna kring nyår. "Det finns en problematik, annars hade vi inte satt in extra resurser", säger kommunpolisen Anders Enqvist om okynnessmällandet av nyårsraketer. Foto: Ida Asplund Ådahl-Arkiv/Mosphotos

Polisen tar krafttag mot smällande – fyrverkerier kan beslagtas

"Är man under 18 kommer fyrverkerier direktförverkas"

LANDSKRONA.

Problematiken med att fyrverkerier skjuts mot personer, lokaltrafik och blåljuspersonal har varit omfattande i Landskrona under åren. Inför nyårshelgen kommer man att sätta in extra resurser från bland annat polisens sida.
– Är man under 18 år och man ertappas med fyrverkeripjäser kommer de att beslagtas, säger Anders Enqvist, kommunpolis.

Nu tar polisen, bland annat tillsammans med fastighetsvärdar, kommuner, väktare och Räddningstjänst, ett krafttag mot okynnesskjutandet av fyrverkerier kring nyår. Fyra dygn före nyårsafton kommer polisen att sätta in extrapersonal.

– Vi gjorde det här även i fjol, vilket har fått effekt. Har man inte åldern inne för att hantera fyrverkerier eller ertappas med att skjuta – oavsett ålder – på tider som man inte får skjuta kommer fyrverkeripjäser att beslagtas, säger kommunpolisen Anders Enqvist.

Problematiken har varit omfattande i Landskrona kring nyår där nyårsraketer har skjutits bland annat mot lokaltrafik, personer och arbetande räddningspersonal och kommunen har även sedan i fjol anordnat ett eget fyrverkeri för att stävja privata okynnesskjutande.

– Det finns absolut en problematik, annars hade vi inte satt in extra resurser. Men jag tycker att det har blivit bättre och vi har haft ett framgångsrikt samarbete med kommun och räddningstjänst, där vi i fjol beslagtog ett antal hundra fyrverkeripjäser, säger Anders Enqvist.

För Landskronas räkning går nu nordvästskånska polisen ut på sin Facebooksida ut med en uppmaning till föräldrar att ha koll på sina ungdomar.

"Kolla så att de inte har raketer gömda på rummet eller är ute och smäller på kvällarna", skriver man och tar även upp att det finns viss förekomst "langare" som kommer till skolor och säljer utländska fyrverkeripjäser till unga.

– Jag kan faktiskt inte svara på hur vanlig förekomsten är, men jag kan tänka mig att det kan förekomma, säger kommunpolisen.

Publicerad 17 December 2018 13:00