En genomsnittlig svensk släpper varje år ut fem gånger mer koldioxid än vad som är hållbart för klimatet.

En genomsnittlig svensk släpper varje år ut fem gånger mer koldioxid än vad som är hållbart för klimatet. Foto: Mostphotos

Ge bort en hållbar klapp i år

Jul.

För många vore det helt otänkbart med en jul utan julklappar. Samtidigt är det ingen hemlighet att vi måste konsumera mindre för att inte klimatet ska duka under. Så hur göra med alla julklapparna?

Av
Oskar Andersson

Julen har onekligen blivit konsumtionens egen högtid och de senaste 20 åren har julhandeln i Sverige slagit rekord alla år utom ett. 2017 spenderade vi nästan 78 miljarder kronor på mat, julklappar och annat som hör julen till. Och även om det på kort sikt är bra för ekonomin är det inte lika positivt för klimatet.

– Vi lever som att det finns fem planeter, säger Oksana Mont, som forskar på styrning mot hållbar konsumtion på Lunds universitet.

Oksana Mont, professor hållbar konsumtion, IIIEE, Internationella Miljöinstitutet.

Oksana Mont, professor hållbar konsumtion, IIIEE, Internationella Miljöinstitutet. Foto: Kennet Ruona

I snitt släpper varje svensk ut elva ton koldioxid om året medan en hållbar nivå beräknas till två ton per person och år. Och trots att tekniska framsteg gör att produktionen blir allt renare minskar inte utsläppen.

– Den ökande konsumtionen äter upp alla miljövinster och vi måste börja fundera på vad vi konsumerar och hur mycket, säger Oksana Mont och fortsätter:

– Som det är nu lånar folk pengar för att kunna köpa julklappar. Fundera på vad den du köper till egentligen behöver och köp inte bara för sakens skull, då är det bättre att inte ge något. Vuxna kanske inte förväntar sig att få julklappar utan det räcker att ge till barnen.

Trots den dystra verkligheten finns det ljus i mörkret.

– Fler och fler inser att det finns gränser för hur mycket saker man kan ha och att något håller på att hända med klimatet, säger Oksana Mont.

Hon nämner bland annat den förändrande synen på att handla begagnat med second hand-trenden som har vuxit fram de senaste åren.

– Nu pratar man inte om begagnat utan om vintage och det har blivit trendigt. Där har attityden hos befolkningen förändrats, säger hon.

Julklappar med låg klimatpåverkan

Egentillverkat: Ge bort något du producerat själv. Till exempel sylt, växter eller hygienartiklar.

Second hand: Handla begagnat eller ge bort något du redan har hemma men inte använder.

Upcycling: En sorts kreativ återanvändning där man genom att förbättra ett objekt ger den en ett högre värde. Till exempel kan en tråkig gammal kruka få nytt liv om man målar den.

Upplevelser: Vad är personen du ska ge till intresserad av eller vill bli bättre på? En matlagningskurs, ett gymkort eller säsongskort till favoritidrottslaget är några exempel.

Välgörenhet: Utbudet på välgörenhetsgåvor har ökat rejält de senaste åren vilket gör det lättare att hitta något som passar den du ska ge till.

Publicerad 18 December 2018 00:00