Påstådd hemtjänst ringer på hos äldre och vill hjälpa till med att handla mat. Nu varnar polisen för en ny bluffmetod.

Påstådd hemtjänst ringer på hos äldre och vill hjälpa till med att handla mat. Nu varnar polisen för en ny bluffmetod. Foto: Mostphotos.com

Falsk hemtjänst erbjuder matinköp för att komma över äldres pengar

Ber om att få med kort eller kontanter för att handla

LANDSKRONA/NV-SKÅNE.

Falsk hemtjänst knackar på hos äldre och erbjuder sig att hjälpa till med matinköp för att komma över pengar. Nu varnar nordvästskånska polisen för den nya bluffmetoden.

Brott mot äldre förekommer sedan innan, men nu går polisen ut och varnar för en ny metod där påstådd hemtjänst ringer på hos äldre och funktionshindrade och erbjuder sig att hjälpa till med matinköp eller andra ärenden på stan. I samband med detta ska personen fråga om man kan få med sig kontanter eller kort med tillhörande PIN-kod.

Möts den falska hemtjänsten av motstånd från den äldre, ska personen ha sagt att den äldre ser ut att ha svullna händer och kan då erbjuda handmassage under vilken smycken kan försvinna.

Tillvägagångssättet har polisen uppmärksammat i Landskrona, men konstaterar att det kan förekomma på andra platser med.

Anders Enqvist, kommunpolis i Landskrona, menar att det sedan några år tillbaka finns ett samarbete mellan polis och hemtjänst för att minska risken att äldre ska råka öppna dörren för eventuella brottslingar. Bland annat har man tagit fram en informationsbroschyr och även ett klistermärke som kan fästas på dörren som en påminnelse om att inte släppa in okända.

– Man ska absolut inte öppna för eller släppa in någon man inte känner, säger han.

Enligt nordvästskånska polisen har man fått in anmälan kring just den här typen av händelse, men man misstänker att det finns ett mörkertal.

Publicerad 18 January 2019 07:00