Familjen Möller Matanovic är evigt tacksamma för hjälpen de fick utanför affären.

Familjen Möller Matanovic är evigt tacksamma för hjälpen de fick utanför affären. Foto. Privat

Mammans tack efter hjälteinsatsen: "Ger en hopp om mänskligheten"

1,5-åriga Ellen tappade medvetandet utanför affären

LANDSKRONA. När 1,5-åriga Ellen plötsligt började krampa och bli okontaktbar i bilen utanför affären fick mamma Emelie Möller panik. Som tur var kom Ingela förbi i precis rätt stund för att rädda dagen. "Vi är henne oändligt tacksamma. Att det finns folk som bara släpper allt för att hjälpa andra ger en hopp om mänskligheten", säger hon.

Det var under onsdagen som Emelie och hennes två barn 1,5 och 3 år gamla var på väg hem efter ett besök på vårdcentralen. Efter att ha stannat och handlat vid Timmermansgatan i Landskrona satte de sig i bilen för att köra hem.

– Plötsligt körde jag Eller hulka i baksätet. I backspegeln såg jag hur hon krampade och hur hennes ögon började rulla bakåt. Hon var helt okontaktbar, berättar Emilie som snabbt sprang ut för att dra dottern ur bilen.

– Min första tanke var att hon satt i halsen, men hon sög fortfarande på nappen så det fanns ingen möjlighet att hon skulle fått i sig något.

Med dottern i famnen sittandes på trottoaren slog Emelie numret alla föräldrar fasar för.

– Att slå 112 kändes nästan som att busringa till någon. Jag var så skärrad och kunde knappt svara på deras frågor. Jag bara skrek att mitt barn inte andades och att jag behövde en ambulans.

Samtidigt som Emelie pratade med larmcentralen kom en kvinna och en hund gående förbi.

– Hon stannade och frågade om jag behövde hjälp. Hon tog Ellen i sin famn och lugnade mig så att jag kunde prata med sos. När ambulansen kom fixade hon även så att min syster kunna komma ner och ta hand om min stora flicka som satt kvar i bilen och grät. Det var verkligen fint gjort, säger Emelie.

På sjukhuset kunde man efter provtagning konstatera att lilla Ellen drabbats av feberkramp och familjen kunde efter några timmar åka hem med lugnande besked.

– Feberkramp är inte farligt men innan man vet vad det är ser det verkligen läskigt ut. Där och då tror jag inte jag hade klarat situationen på egen hand, säger Emelie.

Dagen efter la Emelie ut en efterlysning på sin blogg och på sociala medier för att hitta kvinnan som hjälpt dem. Ganska snabbt fick de napp.

Hjälten visade sig vara Ingrid Dahlström, som nu blivit ordentligt tackad med blomsterkvast.

– Familjen hörde av sig i går och i dag fick jag jättefina blommor. Jag är bara glad att jag kunde hjälpa till. Jag brukar inte gå den vägen med hunden men det var ju tur i oturen att jag gjorde det just denna dag, säger hon.

Publicerad 08 February 2019 11:50