"När jag väl fick chansen i A-laget så rullade allting på väldigt snabbt", säger Mattias Sjögren. Foto: Thomas Rödin

Rögles Mattias Sjögren: "Här finns en grym potential"

NV-SKÅNE.

Mattias Sjögren har alltid haft starka band till Ängelholm, och när han under förra våren bestämde sig för att återvända till Rögle så var det lite som om bygdens son kom hem.

Av
Thomas Rödin

Men faktum är att historien om Mattias egentligen började i Landskrona.

– Jag växte upp i Landskrona och började lira hockey i IF Lejonet när jag var 6-7 år ungefär. Pappa hade varit målvakt i klubben tidigare och min storebror Marcus spelade också hockey. Från början spelade jag också fotboll, men på sikt tog hockeyn över mer och mer. När jag var 14 år blev det dags att ta ytterligare ett steg i utvecklingen, och då började jag pendla till Ängelholm för spel med Rögles ungdomslag.

Väl på plats i Ängelholm så blir Mattias snabbt ordinare i laget och en i gänget. Sedermera kommer han även in på hockeygymnasiet och tankarna väcks om att kanske kunna bli hockeyspelare på heltid.

– Att jag kom in på hockeygymnasiet var nog ganska livsavgörande på ett sätt. Jag är inte alls säker på att jag hade fortsatt min satsning på hockeyn annars. Jag hade haft en lite tuffare period strax innan där många av de andra killarna i laget rent fysiskt hade växt om mig och jag hade fått svårare att hävda mig i konkurrensen.

Men om perioden innan gymnasiet var lite tuff så skulle förutsättningarna ganska snart komma att ändra sig. Mattias får gott om speltid i J20-laget och inom kort blir det även debut i A-laget och Allasvenskan. Säsongen efter var Mattias bofast i Rögles A-laget och våren 2008 spelade han en avgörande roll när Rögle gick upp i elitserien efter en högdramatisk avslutning i kvalserien.

– Jag har alltid haft förmånen att få spela med de som är något år äldre och har hela tiden haft som mål att sikta uppåt. När jag väl fick chansen i A-laget så rullade allting på väldigt snabbt och självklart var det en stor grej när vi lyckades ta oss upp i Elitserien.

Säsongen 2010-2011 måste ha varit speciell för dig?

– Absolut är det så. Kanske gick det till och med lite väl snabbt för att man skulle hinna njuta fullt ut av det. Övergången till Färjestad mynnade ut i SM-guld, och sen blev det landslagsdebut med ett VM-silver som avrundning. Det var ju lite som att leva sin dröm och det var då jag på riktigt etablerade mig som ett namn.

Framgången på hemmaplan väckte intresset borta i USA, men drömmen om NHL kom aldrig längre än ett par säsonger i farmarligan AHL. Och när Linköping kom med ett anbud bestämde sig Mattias för att återigen vända hem till Sverige.

– Självklart kändes det lite som ett misslyckande att jag aldrig lyckades ta steget upp till NHL, men samtidigt var det en nyttig motgång. Den tvingade mig att reflektera över vem jag ville vara som spelare. Möjligheten att jag ska få chansen att åka över igen känns ganska liten nu, men jag kan inte heller säga att det är något jag direkt sörjer över.

Efter ett par säsonger i ryska KHL och schweiziska NLA så återvände så Mattias i våras hem igen och skrev på ett fyraårskontrakt med Rögle.

Jag kom tillbaka från USA med lite stukat självförtroende

– Det var ju på många sätt lite som att komma hem. Rögle har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta och jag har följt klubben under hela tiden jag varit borta. Här finns dessutom en grym potential och en tro på att vi är mogna att ta ytterligare ett steg som klubb. Jag har samlat på mig massor med erfarenhet under åren utomlands och är här för att vinna titlar.

Vad har varit roligast hittills i karriären?

– Åh, det finns så många saker så det är svårt att välja ut en enskild. Det som har betytt mest för mig själv är troligen när jag kom tillbaka från USA med lite stukat självförtroende och fick bevisa att jag verkligen höll för att spela på den högsta nivån. Annars minns jag så klart steget upp till Elitserien med Rögle, VM-turneringarna och titlarna med Färjestad och ZSC Lions.

På fritiden försöker Mattias spendera så mycket tid som möjligt med sin sambo Ellen, umgås med övrig familj och vänner. Han är heller inte den som sitter still utan trivs bäst när han får röra på sig eller pyssla med parets hus.

– Förr handlade det bara om hockey dygnet runt, men numera försöker jag koppla bort det helt när jag är ledig. Jag försöker ta tillvara på kvalitetstiden med min flickvän och få ut så mycket som möjligt av livet. Vi trivs fantastiskt bra i Ängelholm, och vår plan är också att slå till oss ro för gott här på sikt. Det har sin charm att komma hem och dessutom också ha sin familj på nära håll.

Funderar du någonsin över livet efter hockeykarriären?

– Jag har nog egentligen alltid levt i nuet och hela tiden siktat mot nästa steg i min utveckling, men självklart är det så att ju äldre man blir desto mer medveten blir man om att karriären någon gång tar slut. Det hade varit kul att testa på nåt helt nytt, och jag har sagt till min familj att jag ska utmana mig själv med en helt ny bransch. Däremot känns det inte som att det är aktuellt med en fortsättning som tränare eller ledare. Då måste du vara tillgänglig dygnet runt, och resandet tär både på kroppen och familjelivet, avslutar Mattias.

Personligt

Namn: Mattias Sjögren

Ålder: 31 år

Bor: Ängelholm

Familj: Sambon Ellen

Position: Centerforward

Tidigare klubbar: Färjestad, Hershey Bears, Linköping HC, AK Bars Kazan, ZSC Lions.

Publicerad 11 March 2019 00:00