Marieholmsbanan stängs under ombyggnad: "Kommer förhoppningsvis leda till robustare tågtrafik"

Alla tåg mellan Eslöv och Helsingborg ersätts med bussar

ESLÖV/HELSINGBORG Hösten 2020 kommer Råådalsbanan mellan Teckomatorp och Helsingborg få nytt spår och ny kontaktledning. I samband med detta kommer även Teckomatorps station att byggas om och breddas, vilket gör att samtliga tåg mellan Eslöv och Helsingborg ställs in och ersättas med bussar under totalt tio veckor.

– Förhoppningsvis kommer det bidra till mindre förseningar och färre inställda turer, säger Mats Ohlsson, affärsstrateg på Skånetrafiken.

I början av augusti nästa år och cirka tio veckor framåt kommer all tågtrafik mellan Eslöv och Helsingborg via Marieholm, Teckomatorp och Ramlösa ersättas med bussar.

Under tiden kommer järnvägen längs sträckan rivas för att lämna plats till en helt ny bana med ny kontaktledning.

– När arbetet blir klart kommer Marieholmsbanan förhoppningsvis få robustare tågtrafik. Man bygger nämligen en ny plattform och mötesspår i Vallåkra eller Gantofta, vilket gör att man kan möta försenade tåg. Hastigheten kan också höjas vilket ger mer marginaler, förklarar Mats Ohlsson.

Sedan tidigare har man byggt en ny plattform i Eslöv för att förbättra tågtrafiken.

– Skånetrafiken önskade också att man passade på och byggde ett mötesspår i Marieholm, men Trafikverket måste först göra en utredning kring detta, säger mats Ohlsson.

I förra veckan rapporterade Lokaltidningen om en namninsamling som pendlare längs sträckan dragit i gång som protest mot flera försenade och inställda turer. Upprustningen av banan görs nu med förhoppning om att det ska bli mindre sådant i framtiden.

– Vi kan inte lova att det blir bättre till 100 procent men vår förhoppning är att det ska bli betydligt bättre. ingen vill att det ska vara som det är nu.

Publicerad 11 April 2019 00:00