Foto. Adobe Stock

Långvarig exponering av trafikbuller kan leda till övervikt

Stressmekanismer triggas

SVERIGE. Att under lång tid exponeras för trafikbuller kan leda till flera hälsorelaterade problem, däribland bukfetma. Det visar en ny rapport från Karolinska institutet.

Enligt rapporten, som TT tagit del av, har personer som bott vid gator och vägar med mycket trafikbuller större midjemått än genomsnittet. I studien har man tittat på 5 000 personer boende i fem kommuner i Storstockholm mellan 1991-2006.

När forskarna började jämföra hälsan hos personerna, som ursprungligen deltog i en studie om diabetes, såg de att de som bodde i områden med mycket trafikbuller hade större midjemått än de som bodde i områden med lite buller.

– Att det framför allt är midjemåttet som ökar är ett tecken på att problemet är stressrelaterat. Övervikt som har med stressmekanismer att göra ger mera bukfetma, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till TT.

I fjol kom världshälsoorganisationen WHO med nya riktlinjer för att internationellt hålla nere bullernivåerna i folks bostäder. I Sverige har man dock valt att lätta på regelverket för att underlätta nybyggnation.

Enligt WHO bör riktvärdet för trafikbuller vid fasaden på en bostad inte överstiga 50 decibel. I Sverige är dock samma riktvärde 60 decibel.

Utöver bukfetma har tidigare studier även visat att långvarig exponering av trafikbuller ökar risken för bland annat hjärtinfarkt.

Publicerad 17 May 2019 00:00