Mannens brottsturné den 6 och 7 april slutade när han jagad av polisen kraschade i centrala Helsingborg.

Mannens brottsturné den 6 och 7 april slutade när han jagad av polisen kraschade i centrala Helsingborg.

Flinande inbrottstjuv körde på man framför hans barn

Brottsturné slutade med bilkrasch i centrala Helsingborg

SKÅNE/HALLAND.

En 30-årig inbrottstjuv har flera gånger hamnat i våldsamma konfrontationer med villaägare. En man på landsbygden i Ängelholm som tog mannen på bar gärning försökte ta tillbaka stöldgodset från den kofotsbeväpnade mannen och utsattes för våld. Han har också kört på en villaägare med flit, gapskrattande enligt vittnen. Efter sju brott på två dagar slutade mannens resa med att han påtänd på amfetamin kraschade med bilen i Helsingborg med polisen efter sig.

Den 33-årige mannen hemmahörande i Kävlinge döms nu för en lång rad brott i nordvästra Skåne och södra Halland under två dagar i början på april.

Den 6 april bröt sig 30-åringen in i en bostad med kofot på landsbygden utanför Munka Ljungby där han stal en väska med bland annat kläder och tio vinflaskor till ett värde av 1500 kronor. Kort därefter upptäckte ägaren inbrottstjuven och konfronterade honom på gårdsplanen för att ta tillbaka sakerna. Det slutade inte väl.

Han var själaglad

30-åringen höjde sin kofot och hotade att slå den 65-åriga villaägaren. Villaägaren försökte då avväpna 30-åringen men blev nertryckt vilket orsakade svullnad, sårskador och smärta. Han hotade också att skjuta villaägaren om att han inte avbröt försöket att avväpna honom. Båda ramlade till marken flera gånger under tumultet. 65-åringen fick sårskador i huvudet och på armarna. Det hela rubriceras som rån.

Mannens gasade upp och körde på en 32-årig pappa på gårdsplanen utanför Munka-Ljungby, framför hans familj.

Mannens gasade upp och körde på en 32-årig pappa på gårdsplanen utanför Munka-Ljungby, framför hans familj. Foto: Polisen

Samma dag körde 30-åringen in på en enskild väg till ett hus på landsbygden utanför Munka-Ljungby. Den 32-årige pappan i familjen som bodde i huset befann sig utanför med sina två barn och ställde sig i vägen för 30-åringens bil för att hindra honom att köra från platsen. Men 30-åringen gasade rakt mot pappan som träffades och flög upp på motorhuven och sedan ner på marken.

Pappan slog i huvudet och kroppen hårt. Både 32-åringen och hans fru som såg händelsen uppger att mannen skrattade när han tryckte gasen i botten.

– Han var själaglad, säger den påkörda mannen i förhör.

Det rubriceras som grov misshandel.

Men mannen var knappast klar med brott den dagen. Han försökte maskerad också ta sig in i ett garage på landsbygden i Båstad genom att bryta upp foten med kofot. När han blev upptäckt av en kvinna höjde han kofoten och sprang mot henne för att skrämmas.

Samma dag befann sig också den åtalade mannen på Rasta på Hallandsåsen där han stal cigarettlimpor för 600 kronor.

Också den 6 april tog sig 30-åringen till Hallandsåsens växtbutik där han klippte loss kassalådan innehållande 1500 kronor vilket Laholms tidning/Lokaltidningen tidigare berättat om. Se artikel nedan.

Mellan den 6 och 7 april tog sig 33-åringen in i en lada i Båstad och stal verktyg för 12 000 kronor.

Den 7 april körde mannen drograttfull på amfetamin utan körkort i Helsingborg. Han vägrade stanna för polisen och accederade istället och körde på fel sida av Malmöleden för att köra ifrån polisen. I upp till 120 kilometer i timmen körde mannen fram och tillbaka på 40-vägarna i centrala Helsingborg. Färden slutade när mannen körde upp på en gång- och cykelbana vid Hamnkrogen på Järnvägsgatan och kraschade med en blomsterbehållare.

Han var nära att köra på två gångtrafikanter. Mannen körde dessutom utan glasögon trots att det var ett krav som fanns på hans (indragna) körkortsvillkor. Det rubriceras som grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

Mannen döms också för att ha stulit verktyg och maskiner från ett uthus vid en villa utanför Svalöv den andra april.

I rätten sa 30-åringen att mannen stal för att betala tillbaka en narkotikaskuld som skulle vara betald den 7 april och att han var rädd för att utsättas för våld och att skulden skulle växa om han inte betalade.

Mannen döms nu till tre års fängelse för bland annat rån, grov misshandel, olaga hot, stöld och grovt rattfylleri. Mannen var villkorligt frigiven under händelserna i åtalet. Han är tidigare lagförd 20 gånger för bland annat våldsbrott och stölder.

Publicerad 13 June 2019 09:01