Problemet med socialism är att förr eller senare tar andras pengar slut

Svar till Jörn Jönsson 26/5

INSÄNDARE. På tal om desperation; har du läst din egen insändare?
Du skriver "Ett solidariskt samhälle bygger på att man inte måste, utan att man vill dela med sig".
I så fall undrar jag varför du är socialdemokrat? Socialdemokratin går ju ut på att konfiskera pengar från folk utan någon pardon. Kallar du det att man inte MÅSTE, kanske?

Att göda socialismen med skattepengar är som att slänga dem rakt ner i ett svart bottenlöst hål.
Är man inte "solidarisk" om man redan betalar halva sin lön i skatt? Är det inte "rättvist" om civilingenjören får högre lön än butiksbiträdet?
Ska man som tack för att man är bland dem som bidrar mest straffas med ännu högre beskattining för att det är inte "rättvist" annars?

Vad tror du händer om man för en politik som bestraffar de som utbildat sig och är ambitiösa? En politik där man inte får valuta för investerade år och pengar i en högskoleutbildning? -Jo, folk som utbildat sig och jobbat hårt flyttar utomlands till länder där man får lön för mödan. Utbilningsnivån kommer därmed att sänkas och folk väljer yrken där möjligheten till svartjobb är stor.
Som följd av detta kommer de som bor kvar i landet att behöva beskattas ännu hårdare för att skattekraften minskat.

En politik som missgynnar folk med jobb är extremt destruktiv för ett lands utveckling och konkorrenskraft internationellt. Företag flyttar utomlands. Tycker du detta är ett hållbart sätt att bygga ett samhälle?

Det är en enda stor ond spiral som missgynnar näringslivet och jobbtillfällena.
Ni vill ha hög skatt på bränsle för att folk inte ska köra så mycket bil och hög skatt på energi för att man ska använda mindre el. Vad tror du då hög skatt på arbete får för konsekvenser? -Jo, mindre jobb!
Själv röstar jag inte på Alliansen för att det gynnar MIG; jag röstar på dem för att det gynnar Sverige och alla som HAR eller VILL ha jobb; oavsett inkomstnivå.

Att socialdemokraterna gynnar den stora massan medelsvenssons (för det är ju er dröm att alla ska vara medelsvenssons och ingen får sticka ut) hör till 70-talet.
Är det bara höginkomsttagare som missgynnas av era skattehöjningar på bränsle, energi, alkohol, tobak etc (finns väl knappt några skatter ni inte vill höja), eller? -Knappast! De som är rika drabas minst! De STORA förlorarna med er politik är alla låg- och medelinkomsttagare med löner mellan 15-40.000kr i månaden.

För att summera: Den bästa investeringen för bra skatteintäkter är att inte skrämma bort de som bidrar mest och därmed är de ekonomiska stöttepelarna.
Tänk på att Sverige behöver höginkomsttagarna betydligt mer än höginkomsttagarna behöver Sverige. -Problemet med socialism är att förr eller senare tar andras pengar slut!

Johan Cederquist i Glumslöv

Publicerad 26 May 2010 21:01