Dion Liljegren och Ludvig Odeholm kläckte idén om Gårdagens. Konceptet där överbliven lunch förpackas för att säljas som matlådor.
Dion Liljegren och Ludvig Odeholm kläckte idén om Gårdagens. Konceptet där överbliven lunch förpackas för att säljas som matlådor.
Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

"Gårdagens" ska minska matsvinnet på krogen

Kökschefen: "Hittills har vi sålt varenda låda"


LANDSKRONA. Målet är att lunchen ska bli matsvinnsfri. Därför tar Erikstorps kungsgård ett nytt grepp och lanserar matlådekonceptet ”Gårdagens” där även eventuellt överblivna lådor skänks till behövande.

Tio till 30 portioner brukar bli över vid en lunch. Men i stället för att kassera maten satsar Erikstorps kungsgård på matlådor. Den överblivna maten paketeras i plastlådor som tätförsluts och säljs dagen efter, till ett överkomligt pris, som ”Gårdagens”.

Sedan start, för ungefär två veckor sedan, har varenda låda sålts. Men skulle de inte bli sålda går maten till behövande.

– Vi har skänkt mat till Malvan vid andra tillfällen och det kommer vi att göra om vi får mat över, säger kökschefen Ludvig Odeholm.

Tillsammans med restaurangchefen Dion Liljegren kläckte han idén som ska minska matsvinnet.

– Målet är att lunchen ska bli matsvinnsfri och egentligen att vi inte ska sälja en enda låda. Ansvaret ligger på mig att beställa rätt mängd matt till rätt mängd gäster, säger kökschefen.

Handen på hjärtat, kokt potatis uppvärmd i micro är ingen smaksensation..?

– Vissa rätter är okej, men det är inte alla rätter som passar som matlåda. Kokt fisk till exempel. Men gravad lax är något som kan säljas som matlåda.

Vad tror ni att ni kommer att få för gensvar på matlådekonceptet?

– Hittills har vi sålt varenda låda och vi har fått ett enormt gensvar på facebook vilket är otroligt roligt.


Publicerad: 28. augusti 2017 15:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Landskrona & Svalöv

Startsidan just nu