Torkild Strandberg och Landskrona stad fortsätter driva på för en fast förbindelse över Öresund mellan Landskrona och Köpenhamn. Foto: Per Ohlsson
Torkild Strandberg och Landskrona stad fortsätter driva på för en fast förbindelse över Öresund mellan Landskrona och Köpenhamn. Foto: Per Ohlsson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Järnvägsgods i fokus vid ny Öresundsförbindelse

Landskrona stad driver vidare frågan om en fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn


LANDSKRONA. Under våren är det tänkt att en prognos över trafikutvecklingen över Öresund ska komma, framtagen gemensamt av Sverige och Danmark. Ytterligare en fast förbindelse ska skapas mellan länderna, i Landskrona stad fortsätter man driva på för att den ska placeras mellan staden och Köpenhamn. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) poängterar att det är viktigt att nästa fasta förbindelse ska kunna hantera järnvägsgods, något som inte kan tillgodoses på den tilltänkta förbindelsen Helsingborg-Helsingör men som han anser behövs för att den svenska tillväxten inte ska hämmas.

- I dag anser många att nästa fasta förbindelse mellan Sverige och Danmark ska gå mellan Helsingborg och Helsingör. Den förbindelsen innehåller inte en järnvägsanslutning för godstrafik utan enbart för persontåg. Förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör skulle alltså inte möta den svenska exportindustrins behov av säkra, snabba och miljövänliga godstransporter till Europa. Inte heller tidsvinsterna skulle vara så betydande som med Europaspåret, säger Torkild Strandberg i ett pressutskick.

Torkild Strandberg uppmanar därmed den svenska regeringen att utreda Europaspåret mellan Landskrona och Köpenhamn som ett alternativ i diskussionerna kring var nästa fasta förbindelse över Öresund ska gå.


Publicerad: 20. mars 2017 11:21
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Landskrona & Svalöv

Startsidan just nu