Per-Olof Persson tror att höjningen av koloniavgiften som ska gå till Kattkommando Syd kommer att skapa kontroll av kattbeståndet på området.
Per-Olof Persson tror att höjningen av koloniavgiften som ska gå till Kattkommando Syd kommer att skapa kontroll av kattbeståndet på området.
Foto: Ida Asplund Ådahl
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Koloniförening inför avgift för att bli av med kattproblem


LANDSKRONA. Hundra kronor gånger 162 medlemmar. Det ska S:t Olovs vångs koloniförening skänka årligen till Kattkommando Syd för deras insatser.

I höstas kunde Kattkommando Syd hämta in 22 katter som till synes saknade ägare och som drev runt på koloniområdet. Katterna har under en lång tid väckt het debatt mellan kolonistugorna. Ordförande i koloniföreningen menar att diskussionerna har pågått i 25 år.

– Det har under åren pågått en del matning av katter och det har fötts ny halvvilda och vilda katter på området. Det  rör sig alltid katter på ett koloniområde, men det kan självfallet inte ske helt okontrollerat, säger Per-Olof Persson och fortsätter;

– Det många inte förstår är att man enlig lag är skyldig att ta hand om en katt om man börjat mata den. Därför brukar vi i föreningen uppmana koloniägarna att inte mata katter när de grillar på sommaren. Att mata en katt är som att slänga heroin till en drogmissbrukare. Det skapar beroende direkt.

Efter höstens insats där katter inhämtades för i vissa fall veterinärbesök och i längden omplacering till nya hem beslutade man nyligen i koloniföreningen att bidra med pengar. Under årsmötet klubbade man igenom en höjning av den årliga medlemsavgiften från 200 kronor till 300 kronor per medlem, varav 100 kronor av dessa årligen ska gå till Kattkommando Syd.

– På så sätt hoppas vi få kontroll på kattbeståndet. Men att vi skänker pengar till organisationen är för att vi känner tacksamhet och att vi står i skuld för deras insats. Det är inte på något sätt ett kontrakt.

Totalt lovar föreningen att skänka 16 200 kronor årligen.

– Minst. Även om det inte räcker jättelångt. En katt kostar alltid, både i veterinärvård och insatser för placering till ett nytt hem.

Per-Olof Persson har redan stött på kritik för beslutet.

– På årsmötet var man rörande överens. Vi tror på det här och är något vi tänker göra långsiktigt, säger han.

LÄS OCKSÅ: "Skulle gärna se att fler koloniföreningar följde exemplet"


Publicerad: 21. april 2017 14:45
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Landskrona & Svalöv

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa