Unga företagare ska spreja bort otryggheten

LANDSKRONA. Rädsla för att gå hem själv på kvällen och risken att råka ut för något. Det vill fem ungdomar från Landskrona och Teckomatorp råda bot på genom ett försvarsspray.

– En del vågar inte gå ut på kvällen. Det ska inte behöva vara så, säger Ida Pettersson, en av ungdomarna som står bakom utveklingen av en förvarsspray.

De är fem ungdomar som alla går ekonomiprogrammet på Procivitas i Lund men som bor i Landskrona eller Teckomatorp. När det blev dags att starta ett UF-företag inom skolan ville de jobba med något som kunde vara en bidragande lösning på ett samhällsproblem. Så föddes tanken på att ta fram ett försvarsspray.

– Det är många som upplever en otrygghet, vilket vi också gör när det kommer till att gå ensam ute på kvällar. Ibland räcker det bara att det är mörkt ute för att inte längre känna sig trygg, säger Ida Pettersson, en av de fem eleverna i Defend UF.

– Många gånger kanske man tar upp nyckelknippan och mer eller mindre springer hem från bussen. Det ska man inte behöva göra, säger Aftab Ghotby.

Ursprungstanken med projektet var att göra något till målgruppen som en del av eleverna själva befinner sig i; unga tjejer. Men problematiken har visat sig vara större än så.

– Även killar och äldre känner sig utsatta, säger Ida Pettersson.

Kalle Mörne bekräftar känslan.

– Även som kille tänker man sig för var man går på kvällarna, helt klart, säger han.

När gruppen bakom UF-företaget var ute för att fotografera bilder till företagets sociala medier kom de i kontakt med några pensionärer som visade intresse för försvarssprayen.

– Vi har fått tänka om kring målgruppen helt enkelt. Det är så många personer, oavsett ålder och kön som känner sig osäkra utomhus på kvällen, säger Astrid Nilsson.

Överfallssprayen lämnar en färg på förövaren vid ett eventuellt överfall och det inbygda överfallslarmet tjuter högt. Förhoppningen är att den kombinerade sprayen och larmet även ska kunna få en inbygd gps-tracker så att eventuellt föräldrar ska kunna veta var barnen befinner sig om något skulle hända.

Målsättningen med UF-företaget är att de ska sälja 300 exemplar av försvarssprayen fram till avrundingen av projektet i maj nästa år. De kommer att sälja det via en webshop men även på mässor och julmarknader. Och gruppen är enig om att man tänker fortsätta driva företaget vidare, även om skolvarianten av företaget avslutas.

– Det finns ett behov och vi känner oss inte klara med projektet än, säger Ida Pettersson.

Publicerad 29 November 2017 09:40

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag