M vill göra församlingshem till trygghetsboende

LANDSKRONA/GLUMSLÖV.

Moderaterna i Landskrona vill att församlingshemmet i Glumslöv ska omvandlas till trygghetsboende.

– Människor måste få chansen att kunna bo kvar på hemorten, säger kommunalrådet Torbjörn Brorsson (M).

I början av april öppnar Landskronas första trygghetsboende, i gamla Granet, där 13 lägenheter erbjuds. Nu vill Moderaterna se en liknande satsning i grannorten Glumslöv. När ett nytt församlingshem byggs kommer det gamla att stå kvar, där även tomten finns till förfogande. Partiet tänker sig ett boende med ett tiotal lägenheter för personer 70 år och uppåt. Boendet ska kunna erbjuda en samlingslokal och en trygghets-/aktivitetsvärd för att skapa en social samvaro.

– Ett trygghetsboende är det perfekta mellantinget mellan den egna bostaden och ett äldreboende, med stor möjlighet till socialt umgänge, säger Ingrid Jerlsten (M), 1:a vice ordförande i omsorgsnämnden.

För att kunna få ett trygghetsboende i Glumslöv är partiets förhoppning att det finns ett fastighetsbolag för drift och nödvändiga ombyggnader men där Landskrona stad ska vara en samarbetspartner.

Varför man vill se ett trygghetsboende i just Glumslöv är för att det saknas, enligt Jan Nimmermark (M).

– När man inte längre tänker sig att bo kvar hemma är det många som flyttar härifrån även fast man kanske inte vill. Det måste finnas möjlighet att bo kvar på orten, säger han.

När ett trygghetsboende skulle kunna stå klart i Glumslöv – om förslaget faller i god jord – är inte klart.

– Det finns skisser, men detaljplanen måste ändras. Men av erfarenhet kan det gå ganska snabbt, säger Torbjörn Brorsson som menar att förslaget har diskuterats inom Treklövern.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) bekräftar att förslaget har diskuterats.

– Absolut. Men det återstår ju praktiska och ekonomiska bitar. Ekonomin kräver det en viss volym att fungera. Vi välkomnar det här förslaget. Jag tror att Landskrona kommer att få fler av de här boendena, säger han.

Även oppostionsrådet Jonas Esbjörnsson (S) vill se fler trygghetsboenden. Men placeringen är i dagsläget en underordnad fråga, anser han.

– När det gäller trygghetsboende är det jättebra, vi Socialdemokrater har motionerat i frågan. Det behövs helt klart fler trygghetsboende i hela Landskrona. Sen är det inget jag kan säga här och nu var det bör ligga, säger Esbjörnsson.

Publicerad 01 December 2017 14:04

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag