Så påverkas du när valkretsarna ändras i Landskrona

Väljarna kan få byta vallokal

LANDSKRONA.

Inför valet 2018 ökar valkretsarna i Landskrona stad från 22 till 23 och de tidigare två valdistrikten blir istället ett – något som gör att vissa får nya valokaler och att mandatfördelningspärren ändras till 2 procent.

– Det skulle kunna bli lättare för mindre partier att få mandat i Landskronas kommunfullmäktige när spärren till mandatfördelningen blir 2 procent inför valet nästa år, säger Inga Janson (L), ordförande i valnämnden.

Det är ett av resultat av att Landskrona nu blir ett valdistrikt i stället för två som det varit tidigare. Att valdistrikten nu ändras är för att några har blivit för stora med över 2 000 röstberättigade.

– Därför ändras gränserna. Och när det kommer till att ha två valkretsar ska det finnas mer än 36 000 röstberättigade i kommunen. Det har inte vi. Därför blir det en valkrets, säger Inga Janson.

Att bara ha en valkrets har ingen större påverkan för gemene man, utan syftar till att göra rösthanteringen lättare. Trenden pekar generellt på att valkretsarna minskar i landet i stort, menar valnämndens ordförande.

Men de förändrade valdistrikten kommer att medföra att röstberättigade i vissa områden hänvisas till en annan röstlokal – om man väljer att rösta på valdagen.

Boende i vissa delar av Saxstorpsskogen, som tidigare har röstat i Annelöv, kommer i stället att rösta i valdistriktet Häljarp södra. En del av de som bor i sydvästra delen av Asmundtorp kommer till valet 2018 att hänvisas till vallokalen i Häljarp norra, som ligger i Tallskolan.

– Av gammal vana kanske man går till sin vanliga vallokal. Men jag uppmanar till att man läser ordentligt på sitt röstkort om vilken vallokal man tillhör. Det kommer även skickas ut mer information om det här närmare valet, säger Inga Janson.

Väljer man att förtidsrösta kan det göras i vilken vallokal som helst i landet.

Publicerad 07 December 2017 08:14

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag