Årets fotofestival blev publikfavorit – men gick med minus

LANDSKRONA.

Besökarna gav en stor tumme upp för Landskrona fotofestival 2017, men siffrorna pekar på ett underskott. Till nästa år väntar man dock en större budget och där utvecklingspotential finns satsar man på fler mötesplatser och omkringaktiviteter.

Den allmänna uppfattningen bland besökarna av årets Landskrona fotofestival är att den var den bästa festivalen hittills, som enligt staden lockade uppskattningsvis 4 000 besökare. En exakt siffra har varit svårbedömd eftersom det var fler arrangemang på olika ställen under festivalen. Av besökarna ska omkring 1 750 ha varit gratispass-publik för Landskrona och Svalöv. Enligt förvaltningens egen mätning ska besökarna ha varit mer nöjda med festivalen än i fjol.

Däremot visar utvärderingen på ett budgetunderskott om 800 000 kronor. Totalt hade Landskrona fotofestival en budget om 2,5 miljoner kronor.

– Vi kommer mer exakt att se vad kostnaderna landade på vid bokslutet och vi får göra en vidare utvärdering, framförallt ekonomiskt, säger Kjell Thoresson, chef på fritid- och kulturförvaltningen.

Anledningen till underskottet menar han beror på att det är svårt att förutse alla kostnader.

– Det dyker upp kostnader när något behöver ordnas med kort varsel, kanske i samband med en utställning. Vi har även underskattat våra intäkter, det blir bättre och bättre för varje år. Inför nästa gång får vi följa upp det på detaljnivå. Nu är det femte året vi gör det här och nu börjar vi lära oss. Före festivalen hade vi inte någon direkt vana som internationella festivalarrangörer, säger Kjell Thoresson.

"Vi håller på att bygga vidare med konferenser och workshops"

Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona fotofestival, menar att en grund till budgetunderskottet är att festivalen har utvecklats snabbare än planerat.

– Budgetramen har helt enkelt inte hängt med kostnaderna, säger han.

Han menar att starten av festivalen för drygt fem år sedan har gått bra från första stund och att man redan har fått hög status både hemma i Sverige och internationellt. Landskrona fotofestival är en av de största fotofestivalerna i Norden och räknas till en av de viktigaste i Europa, enligt verksamhetschefen. Han är även glad för resultatet att festivalen ansågs vara den hittills bästa av fem års årliga arrangemang.

– Det är så det ska vara, att den senaste festivalen är den bästa. För där det funnits utvecklingspotential bör vi se till att det blir bättre till nästa års omgång, säger han.

Verksamhetschefen är själv nöjd med festivalen som gick.

– Avsikten från början har varit att vara nischade med professionellt internationellt fotografi som är nytt i någon mening och som ska locka fotografer, media och akademi. Men det är inte ett elitistiskt avseende, utan det skapar intresse hos allmänheten med, säger Göran Nyström.

Men han ser utvecklingspotential i att skapa ett större utbud av omkringarrangemang, samt att han önskar fler besök.

– Vi håller på att bygga vidare med konferenser och workshops som kan hållas i samband med festivalen. Vi behöver bli bättre på att sätta ihop nätverk av kulturutövare och besökare, bland annat.

Budgeten väntas bli större nästa år, men hur mycket den omfattar vet inte Göran Nyström i dagsläget.

– Jag kan inte svara på det just nu, säger han.

Publicerad 13 December 2017 17:25