Elever får äta lunch i klassrummet i väntan på matsal

LANDSKRONA.

Först gymnastiksalen och under våren i klassrummen. I väntan på att renoveringen av Albanoskolans matsal – som stängdes på grund av fukt – ska bli klar kommer F-6-eleverna att serveras skollunch i klassrummet.

Sedan i november har eleverna på Albanoskolan serverats lunch i gymnastiksalen. Anledningen är att en saneringsfirma hittade påväxt och fukt i källaren där skolans matsal är. Enligt Peter Andersson på utbildningsförvaltningen ville man avvakta vidare utredning men evakuerade barnen och skolbespisningen.

– Vi vill inte ha barnen i en riskfylld miljö, säger han.

Han menar att matserveringen i gymnastiksalen under omständigheterna har fungerat bra. Men i vår, innan dess att renoveringen är klar, blir det servering i klassrummen. Det fanns det olika vägar att gå, men att fortsätta skollunchen i gymnastiksalen ansågs ta för mycket tid och plats i anspråk från idrottsundervisningen. Alternativet att leta efter en extern lokal fanns också. Men man ansåg att det skulle kosta för mycket tid och personalresurser som eleverna behövde lämna skolan för att äta.

– Därför bestämde verksamheten att klassrummen var den bästa lösningen. Det är ungefär som förskolorna där man äter i samma lokaler som där man vistas, dit maten levereras. Det är inget konstigt, säger Peter Andersson.

Men är det optimalt hygienmässigt?

– Vi har haft möte med miljöavdelningen och har inte fått några invändningar. Klassrummen kommer att städas sent på eftermiddagen eller på morgonen och efter lunchserveringen. Maten serveras i kantiner och kommer inte hanteras på skolan utan bärs bara upp i resepektive klassrum.

Men när matsalen väntas vara klar är ännu inte helt fastställt.

– Vi har fått beskedet "under våren". Men närmare än så vet vi inte i dagsläget, säger Peter Andersson.

Magnus Sjunnesson, biträdande fastighetschef, menar att det är för tidigt att säga något om tidsplanen.

– Vi tittar på ett omtag av hela ytorna i källaren på skolan. Vi befinner oss tidigt i projekteringsstadiet och tittar på olika lösningar. Målsättningen är att vi ska ha det klart till skolstart efter sommarlovet 2018, säger han.

Just nu tittar man på byggmaterial och arkitekter jobbar med miljön.

– Det har inte varit helt rätt byggmaterial här, så det jobbar vi på. Det finns även mycket små förråd och ytor i källaren som inte används. Så nu kommer vi till rätta med både fukten samt att vi ser över källarplanet, säger Magnus Sjunnesson.

Publicerad 03 January 2018 14:46

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag