Han är den syriske journalisten som ger sig in i lokalpolitiken

"Är en väg för mig att förstå samhället"

LANDSKRONA.

Ali Al-Abdallah är journalisten från Syrien som landat i Landskrona, har prisats för sitt dialogskapande initiativ Nyhetscafé och nu tar han klivet in i lokalpolitiken.

Det har gått fyra år sedan Ali Al-Abdallah kom från Syrien, via Värmland, till Landskrona. Sedan dess har mycket hänt. Förutom heltidsjobbet som kommunikatör, driver han nyhetscafé där det bland annat ges språkträning och kunskap om samhället genom diskussioner kring aktuell nyhetsrapportering.

Konceptet har spridit sig från Landskrona till Helsingborg, Lund och Svalöv och har bland annat gett honom stadens kulturpris. Han menar själv att han gjort en "rivstart" in i det svenska samhället och att det är nyfikenheten och viljan att bli en del av det som varit drivkraften. Nu ger han sig dessutom in i lokalpolitiken. Inför höstens val står hans namn på Centerpartiets valsedel.

– Jag funderade mycket på det där med att kliva in i politiken. Eftersom jag är aktiv med många andra saker vill jag inte att andra ska värdera mig utifrån partitillhörighet. Men att vara aktiv inom politiken ger mig en chans att påverka. Dessutom är klivet in i politiken en väg för mig att förstå mig på samhället, säger Ali Al-Abdallah.

Han menar att det kanske inte är lätt att välja och rösta på ett parti även om man är svenskfödd, men att det ändå föll sig ganska naturligt för honom själv. Även om Landskrona endast varit hans hemstad i tre år. Men invandringsfrågan är det som ligger honom närmst om hjärtat och han menar att den politiska linjen inom det parti han kandiderar för stämmer överens med hans egna värderingar.

– Löser vi integrationsfrågan i Sverige löser vi allt. Men det finns missförstånd bland många – även bland politiker – när man sätter likhetstecken mellan integration och nyanlända. Integration handlar om en ömsesidighet där båda parter måste öppna dörren för varandra samt våga ta initiativ till det. Det är en insikt jag vill ta med mig in i politiken.

Känner du dig redo att kliva in i lokalpolitiken, även om du inte bott i Landskrona så länge?

– Ja. Men jag kommer att gå in med stor ödmjukhet, man kan inte vara fullärd direkt. Att vara politiker handlar mycket om att förvalta ett förtroende och skapa tillit hos väljarna. Jag ser fram emot det här.

Även om Centerpartiet inte har något mandat i kommunfullmäktige i dagsläget hoppas han på att verkligheten ska se annorlunda ut efter valet.

– Blir jag inte vald är det tråkigt, men jag blir inte ledsen. Jag vill testa på det här och se om det finns en möjlighet att kunna vara med och påverka ytterligare.

Ali Al-Abdallah berättar om livet han lämnade i diktaturstyrda Syrien för drygt fyra år sedan. Där jobbade han som journalist på statliga Al Ba'ath och rapporterade om kriget – men styrd av regimen. Han frilansade även för libanesiska tidningar, men under risk. Han sörjer läget i det konflikthärjade hemlandet och tänker ofta på det som är självklart för många andra;

– Jag njuter av att leva i en demokrati.

Publicerad 29 January 2018 08:07

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag