Stigande bostadsrättspriser placerar Landskrona i rikstopp

LANDSKRONA. Tempot på bostadsmarknaden bromsade in under fjolåret. Men trots det steg bostadsrättspriserna i Landskrona, viket ger en fjärdeplacering över samtliga kommuner där priserna stiger som mest.

Av
Ida Asplund Ådahl

Bara i tre kommuner i landet steg bostadsrättspriserna under fjolåret mer än i Landskrona; Trelleborg (40 procent), Vellinge (35 procent) och Karlskoga (35 procent). Landskronas prisläge på bostadsrätter ökade med 33 procent, även om bostadsmarknaden i stort svalnade av något.

Närmsta skånska kommun som placerar sig på topp tio-listan är Eslövs kommun, där en prisökning på bostadsrätter 2017 var 24 procent och som ger kommunen en åttondeplats i landet.

Prisökningstakten i riket var på 2 procent och på villor var ökningen 5 procent under 2017. Det visar Fastighetsbyråns nya kartläggning baserad på statistik från Mäklarstatistik. I Vänersborg, Lomma och Höör steg villapriserna som mest.

Men på många håll mattades bostadsrättpriserna av.

– Den största anledningen till att priserna på bostadsrätter sjönk under förra året var att utbudet ökade kraftigt. Enligt Hemnet lades hela 13 procent fler bostadsrätter ut till försäljning. Utbudsökningen beror främst på det rekordhöga byggandet vi haft under de senaste åren. Många fundamentala faktorer på bostadsmarknaden har dock inte förändrats. Vi har fortfarande en stark konjunktur med låg arbetslöshet och räntorna är fortsatt mycket låga. Med stor sannolikhet kommer vi därför se att hela marknaden återhämtar sig under 2018, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressutskick.

Här steg bostadsrättspriserna mest:

1. Trelleborgs kommun 40 %

2. Vellinge kommun 35 %

3. Karlskoga kommun 35 %

4. Landskrona kommun 33 %

5. Härnösands kommun 30 %

6. Örnsköldsviks kommun 30 %

7. Mariestads kommun 27 %

8. Eslövs kommun 24 %

9. Karlskrona kommun 21 %

10. Alingsås kommun 20 %

Källa: Svensk fastighetsförmedling/Mäklarstatistik

Publicerad 02 February 2018 14:09