Föräldraledighet: Landskrona mest ojämställt i Skåne

LANDSKRONA.

Fördelningen av föräldrapenningen blir mer jämn fördelad, men i Landskrona tar papporna ut minst föräldraledighet i länet. Även i jämförelse med landet drar ledigheten bland Landskornas pappor ned statistiken och placerar kommunen på plats 277 i landet.

Föräldraledigheten bland Landskronapapporna har ökat något, med 0,9 procentenheter sedan fjolåret. Men Landskrona stad är mest ojämställt i Skåne län avseende föräldraledighet. Även jämfört med landet i stort hamnar Landskrona långt ned på listan: bara i 13 andra kommuner tar pappor ut mindre föräldraledighet än i Landskorna. Männen i Landskrona stad tog under 2017 ut 23 procent av föräldraledighetsdagarna. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.

För Johanna Landin, Landskronabo och mamma till Albin, 6 månader, var målsättningen att dela lika på föräldraledigheten med sambon.

– Han fick ett nytt jobb så vi fick ändra planerna litegrann. Men annars tycker jag det är väldigt bra om man delar. Den tiden som pappan och barnet får tillsammans är ju ovärderlig. Egentligen ville vi ju bryta trenden att kvinnan ofta är hemma längst, säger hon.

Marie Lundblad, mamma till Leon 3, hade gärna delat upp föräldraledigheten mer.

Marie Lundblad, mamma till Leon 3, hade gärna delat upp föräldraledigheten mer. "Jag fick fibromylagi och det tog lång tid att få igenom sjukskrivning, så jag fick ta ut mer föräldradagar. Tyvärr tjänar ofta kvinnan mindre och då blir det en ekonomisk fråga för många när det handlar om att dela upp föräldraledigheten", säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl

Ghada Mustafa är också förälder, men menar att det är natuligt för henne att vara hemma med 15 månader gamla dottern.

– Min man jobbar och jag är hemma med vår dotter. Jag tror att många män gärna jobbar och i andra länder, bland annat mitt hemland, är det många gånger fördelat på det viset att kvinnan är hemma med barnen medan mannen jobbar, säger hon.

Caroline Lidvall Wigroth, mamma till Wilma 3 månader, ska vara föräldraledig första året.

– Sedan ska min man vara hemma ett halvår. Många gånger blir det ju tyvärr en ekonomisk fråga eftersom att män generellt tjänar bättre än kvinnor. Men egenligen tycker jag det hade varit bra om man delade 50/50, säger hon.

Den tiden som pappan och barnet får tillsammans är ju ovärderlig.

När Lokaltidningen pratar med föräldrar på Familjecentralen Tellus öppna förskola berättar förskolläraren Lotta Osslén att föräldraledighet ofta diskuteras.

– Det är absolut något som många föräldrar funderar på, säger hon.

På förskolan hade man tidigare pappagrupper, där pappor kunde träffas tillsammans med barnen. Men sedan i fjol har man inte längre kvar det.

– Det finns helt enkelt inte underlag. Jag tror det säger lite om att papporna generellt inte är lika mycket föräldralediga som mammorna, säger Lotta Osslén.

Underlaget fanns inte för att kunna ha en pappagrupp på Familjecentralen Tellus öppna förskola, menar förskollärare Lotta Osslén.

Underlaget fanns inte för att kunna ha en pappagrupp på Familjecentralen Tellus öppna förskola, menar förskollärare Lotta Osslén. Foto: Ida Asplund Ådahl

Den viktigaste förklaringen till att uttaget av föräldraförsäkring varierar ligger i föräldrarnas utbildningsnivå. Ju högre utbildning desto mer jämt fördelas dagarna. Speciellt om mamman har en högre utbildning och universitetsstäder tenderar att ligga högre i statistiken, menar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Men sett över tid har männens andel av föräldraledigheten ändå vuxit. År 1999 tog papporna i Landskrona kommun ut 10 procent. Skulle den utvecklingstakten hålla i sig tar män och kvinnor ut lika mycket föräldraledighet om 18 år, det vill säga 2035.

– Den utvecklingstakten vi haft under de senaste åren bygger i hög grad på politiska reformer som gjort uttaget mer jämställt. Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger Niklas Löfgren till Newsworthy.

Han tror att tillväxten kommer att mattas av, men att en 60-40-fördelningen är en rimlig målsättning. Med utvecklingstakten vi sett sedan 1999 tar papporna i Landskrona kommun ut 40 procent av dagarna om 13 år.

Publicerad 05 February 2018 14:07