Greeters ska visa upp staden från insidan för turister

LANDSKRONA. New York, Mexico city och nu Landskrona. I de här städerna kan man nu som turist få chansen att se platsen tillsammans med en ortsbo, en så kallad greeter. Sven Olefeldt är den första i Landskrona och ser fram emot uppdrag genom det nya nätverket.

Av
Ida Asplund Ådahl

– Jag har alltid varit öppen för internationella kontakter, säger han.

Att vara en greeter innebär att man som – i det här fallet – Landskronabo utan kostnad visar upp smultronställen för stadens besökare. Att träffa en greeter är kostnadsfritt och ger besökaren möjlighet att se platser i Landskrona som man kanske inte skulle upptäcka annars.

Sven Olefeldt är Landskronabo och trillade över konceptet som av en slump och hörde av sig till staden i vilja att starta upp ett lokalt greeter-nätvker även i Landskrona.

– För 20 år sedan var min dotter aupair i Bonn. Hon tappade kontakten med familjen men i höstas beslutade hon sig för att ta upp den igen. När hon googlade pappans namn dök han upp i en Youtube-film där han presenterade Bonn. Han hade blivit greeterambassadör, säger han.

Han fastnade för konceptet, som skulle ha kunnat startas upp privat, men han bestämde sig för att stämma av intresset hos Landskrona stad som nappade på idén.

Jag gör det här för att jag tycker att det är kul och för att det är intressant att träffa människor från andra platser i världen.

Under hösten har han tillsammans med kommunen arbetat fram konceptet och en ny sajt har kommit upp där både den som är intresserad av att bli en greeter kan registrera sig samt även där turister kan boka en guidning av en landskronabo. Konceptet har precis sjösatts, därför har det inte blivit någon rundtur för Sven Olefeldt än. Men han är klar på vad han kan visa upp när han bokas, även om turisterna själva får komma med önskemål om vad de vill se.

– Jag kommer att börja vid Enoch Thulin-statyn. Min morfar flög mycket med honom. Sedan kommer jag att prata om Nordenfelts ubåt som visades upp för kungligheter här i Landskrona på 1880-talet, en historia inte många känner till. Sedan en tur mot Borstahusen där jag pratar lite om tsunamibänken och så avslutar vi kanske i min dotters koloni.

För egen del är han intresserad av Landskronas historia. Men det är inget krav att kunna historia för att bli en greeter.

– En del kanske bara träffas på ett kafé och sitter och pratar och ger lite tips kring staden. Men en fördel är ju att kunna något språk då säkert många kommer utifrån. Men jag kan även tänka mig att svenska gäster från exempelvis campingen kommer att boka en greeter. Sedan kan man ju fråga sig hur många som bokar en resa till Landskrona. Men det finns bara Greetersnätverk i Helsingborg och numera Landskrona. Så man kanske söker sig hit från en annan ort man besöker.

Att man inte får betalt för att vara en greeter ser Sven Olefeldt inte som ett problem.

– Det bygger på frivillighet. Jag gör det här för att jag tycker det är kul och för att det är intressant att träffa människor från andra platser i världen.

− Vi tror att många besökare skulle tycka om att få se staden ur en Landskronabos perspektiv. Vi hoppas att ännu fler anmäler sig som greeter och tar chansen att få uppleva spännande möten, säger Olga Bergvall, turismkoordinator i Landskrona stad, i ett pressutskick.

Landskrona greeters

Genom att boka en greeter finns möjligheter att se platser i Landskrona som man annars inte skulle upptäcka. En greeter möter upp individer och grupper bestående av upp till sex personer.

Landskrona är den sjunde svenska staden som ansluter sig till Global greeter network. De övriga städerna är Göteborg, Strängnäs, Skellefteå, Motala, Hultsfred och Helsingborg. Totalt har över 150 städer i världen anslutit sig till nätverket.

landskrona.greeters.info finns mer information om hur man bli en greeter och hur man bokar ett greeter-möte. Det går även att kontakta destinationsenheten i Landskrona stad för att anmäla intresse.

Publicerad 08 February 2018 10:06