Sprintorientering i stadsmiljö nytt inslag i Landskrona

LANDSKRONA.

I mitten av april arrangeras för första gången en stadsorientering i Landskrona – Citadellsprinten. Under den är det den svenska orienteringens bästa seniorer och juniorer som gör upp.

Tävlingen ingår i ligan Sweidsh League och kommer utöver landets bästa orienterare att ha internationella deltagare. Den 13 april pågår Citadellsprinten med elitklasser under eftermiddagen och i området kring Citadellet, stadskärnan och Nyhamn.

– För första gången arrangeras en sprintorientering i Landskrona. Valet föll på Landskrona för den vackra stadsmiljön med citadell, hav, stad och natur inom ett begränsat område. Genom att flytta in orienteringsarenan i stadsrummet blir sporten mer publikvänlig och skapar ett intresse för orientering, säger Sten Segerslätt från Rävetofta Orienteringsklubb, som är en av arrangörerna av Swedish League, i ett pressutskick.

Citadellsprinten kommer att ha tävlingscentrum på Kasernplan och målgången blir på Blomsterlinjen mellan Landskrona museum och Kasernplan. Det kommer även att finnas möjlighet för allmänheten att prova på orientering där man kan välja att gå eller springa banan.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera en typisk skogsidrott mitt i staden och göra den tillgänglig och synlig för många. Att det sedan är en elittävling gör det extra roligt. Jag hoppas att många landskronabor passar på att titta på detta spektakulära evenemang i vår fina stad, säger Kjell Thoresson, fritids- och kulturchef i Landskrona stad, i utskicket.

Totalt ingår sex tävlingar i serien varav tre av dem avgörs i Skåne mellande den 13 och 15 april. På fredagen i Landskrona, under lördagen och söndagen avgörs långdistans och medeldistans på Söderåsen. Ungefär 1 200 löpare väntas delta, varav 400 är elitlöpare från hela landet.

Ett av de kända deltagarnamnen är Jerker Lysell, världsmästare. Och det finns behov av volontärer, cirka 100 stycken som ska fungera som kontrollvakter.

Publicerad 08 February 2018 10:30