Pjäs ska visa ensamkommandes upplevelser av att fly

LANDSKRONA.

Över hav och land till ett nytt liv. De ensamma bygger på händelser och berättelser berättade av de som har flytt. Nu ska 1 300 elever i staden få uppleva livsöden på Landskrona teater.

De ensamma är en musikalisk föreställning med fem ensamkommande ungdomar som – tillsammans med två kulturskolelever, två skådespelare från Öresundsteatern och en musiker – berättar om det som många bara ser på tv. Vi hör "de ensamkommande" – men vilka är de? Det ska föreställningen bland annat ge svar på.

Arbetet med pjäsen började för ett år sedan. Mojtada Balal, afghan men född i Iran kom som ensamkommande till Sverige. Han var intresserad av skådespeleri och kom i kontakt med Öresundsteatern. Han har skrivit ner sin historia, om vägen till Sverige. Även om pjäsen bygger på hans idé om att berätta ensamkommandes historia, handlar den inte om honom och hans historia – men på verkliga berättelser från de som ensamma har flytt sitt land.

– Det har gått ganska bra att spela teater. Ibland har det varit lite jobbigt, men jag kan leva mig in i det, för jag har varit i liknande situationer. Det känns bra att kunna förmedla det till andra, säger han.

På scenen står ensamkommande ungdomar och som för första gången står på scen. Man har jobbat från grunden, med skådespeleriövningar i Öresundsteaterns lokaler och senare gått över till repetitioner på Landskrona teater.

– Vi har gjort en lång resa och ungdomarna har utvecklats. Jag har lyssnat till deras berättelser, andra ensamkommandes berättelser. Det har varit mycket emotionellt, säger Dag Norgård som står för manus och regi.

De ensamma kommer att visas för allämnheten vid ett tillfälle. Sedan visas den för skolorna och omkring 1300 elever i Landskrona. Även en skola i Svalöv kommer att bjudas in. Sammantaget blir det 14 skolföreställningar.

– Man lämnas inte oberörd av det här. Det här handlar om unga människor som tvingats fly för sitt liv, säger Anders Kungsman, konstnärlig ledare, skådespelare och projektledare på Öresundsteatern.

De ensamma är den första av två olika föreställningar i Öresundsteaterns arvsfondsprojekt kallad Den långa resan. Öresundsteatern tilldelades drygt 3 miljoner kronor för det tvååriga integrationsprojektet, där den andra föreställningen kommer att sättas upp längre fram i vår i Excercishallen.

Per Ullberg innehar en av rollerna.

Per Ullberg innehar en av rollerna. Foto: Ida Asplund Ådahl

Ensam, lämnad åt sitt öde på ett hav. Yama Ahmad visar genom sitt skådespeleri vad många tvingas genomgå på flykten till ett annat land.

Ensam, lämnad åt sitt öde på ett hav. Yama Ahmad visar genom sitt skådespeleri vad många tvingas genomgå på flykten till ett annat land. Foto: Ida Asplund Ådahl

Ensemblen består av ensamkommande ungdomar, två elever från kulturskolan, en musiker och skådespelare från Öresundsteatern.

Ensemblen består av ensamkommande ungdomar, två elever från kulturskolan, en musiker och skådespelare från Öresundsteatern. Foto: Ida Asplund Ådahl

De ensamma

Har premiär den 26 februari på Landskrona teater klockan 19.00.

Manus och regi: Dag Norgård

Ljus och ljud: Linus Luckman

Produktion: Öresundsteatern

Publicerad 23 February 2018 07:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag