Efter uppmärksamheten: Sanela får lokal till ungdsomsverksamhet

LANDSKRONA.

Sanela Cizmovic drömde om att kunna öppna ett ställe där ungdomar får ta plats och vara sitt eget jag. Efter Lokaltidningens artikel har hon nu fått stöd från Hyresgästföreningen med en lokal och inom två veckor öppnar ungdomarnas egna My space.

– Sanela har hjälpt mig med allt från matte till att få bättre självförtroende, sa en av ungdomarna till Lokaltidningen för en tid sedan.

Ett flertal ungdomar hyllade Öresundsgymnasiet Landskronas kaféansvariga Sanela Cizmovic för att vara ett stöd utöver skola och föräldrar. Sanela Cizmovic själv drömde om att kunna få stöd med en lokal för att kunna ge ungdomar en egen plats där de kan umgås men även känna trygghet att få stöttning kring skola eller annat som är viktigt för ungdomarna själva. Efter Lokaltidningens artikel har hennes önskan blivit sann. Sanela Cizmovic kontaktades av Hyresgästföreningen som har gett henne fri tillgång till en lokal på Fröjdenborgsgatan för att dra igång en ungdomsverksamhet.

– Jag är så glad att för detta, det är helt fantastiskt. Utan Lokaltidningens och Hyresgästföreningens hjälp hade jag inte varit här. Jag är oerhört tacksam, säger Sanela Cizmovic.

Lokalen och mötesplatsen för ungdomar mellan 15 och 18 år kommer att kallas My space. Enligt Sanela Cizmovic ville man göra något annorlunda än vad en traditionell ungdomsgård.

– Det är en plats där de kan – för att använda ungdomarnas egna uttryck – chilla. Man ska kunna sitta ner och prata. Ta en fika. Ungdomarna ska få sin egen plats, en egen hörna där de ska känna att de kan gå och må bra. Vi kan stötta , lyssna om det skulle behövas. Ger vi tryggheten nu får vi fina och bra människor som är bra för samhället. Jag tror på alla ungdomar och att de har något fint i sig.

Jag tror på alla ungdomar och att de har något fint i sig.

My space kommer inledningsvis att hålla öppet tre gånger i veckan. Man kommer att ha en dag för flickor, en för pojkar och en dag där både flickor och pojkar är välkomna under samma tid.

– Det är enligt ungdomarnas egna önskemål. Ibland vill man kunna prata av sig utan att pojkarna hör eller tvärt om. Jag tror det handlar om att man inte vill visa sig svag för de andra. Jag vill göra allt för att stötta unga och få dem att engagera sig i skolan – skolan är vägen för en bra framtid, säger Sanela Cizmovic.

Till sin hjälp kommer ungdomarna Teuta och Elmedina att finnas, för att ytterligare vara ett stöd för andra unga.

– Tjejerna pratar trots allt ungdomarnas språk, säger Sanela Cizmovic.

Än är det oklart exakt när My space öppnar, men inom två veckor är förhoppningen. Men innan dess ska lokalen målas om och ordnas. Ett flertal personer har anmält sig frivilligt att hjälpa till. När det gäller inredning och andra inventarier hör man sig för.

– Jag kommer bidra själv och kanske finns det någon som kan tänka sig att sponsra oss. Känner man att man har möbler man inte använder skulle vi gärna ta emot det, säger Sanela Cizmovic.

– Jag är så glad över engagemanget. Och det behövs en plats för ungdomar 15 till 18 år. Det finns inte i Landskrona idag.

My Space kommer att finnas på Fröjdenborgsgatan 5 och via en facebooksida kommer information om öppettider att finnas.

Publicerad 08 March 2018 08:35