Strandberg (L) till regeringen: "Förväntar oss lokalt rättsväsende"

"Fyller ett värde då förövare döms på hemmaplan"

LANDSKRONA.

Domstolsfilialen i Landskrona kan komma att försvinna i och med Lunds tingsrätts utveckling i Lund. Nu ställer kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) ett brev till regeringen där han framställer att det är angeläget att den dömande verksamheten finns kvar.

På torsdagen ställde Torkild Strandberg (L) ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S) där han uttrycker oro för förändring inom Lunds Tingsrätt eventuellt skulle kunna kosta Landskrona den lokala domstolen.

Strandberg pekar i skrivelsen på att Tingsrätten i Lund expanderar och planeras att vara färdig i början av 2018 och att man i media kunnat läsa om att tingsrätten i Lund – när den är klar – har ambitionen att ta över verksamheten i Landskrona. En utveckling han anser är oroande.

– Ett lokalt förankrat, närvarande rättsväsende är avgörande för att kunna bekämpa brottsligheten. Denna utveckling är oroande. Domstolen i Landskrona fyller ett värde då förövare döms på hemmaplan. Det är viktigt att rättsväsendet är aktivt och synligt på lokal nivå, säger Torkild Strandberg i ett pressutskick.

I skrivelsen till justitieministern framhäver kommunstyrelsens ordförande att när regeringen fattade beslut om att göra Landskrona till kansliort och att man då ansåg Landskrona ha en särskild problematik bestående av hög kriminalitet. "Trots att denna bild sakta förändras, kvartstår behovet. Landskrona värdesätter och förväntar sig ett lokalt förankrat rättsväsende", skriver Strandberg.

Med det trycker han på för att regeringen i handling ska visa på en ambition på ett lokalt rättsväsende även utanför de större städerna. "För Landskrona är det därför angeläget att den dömande verksamheten finns kvar och att regeringen lämnar ett tydligt besked kring detta", skriver Torkild Strandberg i brevet stället till Morgan Johansson.

Lokaltidningen har försökt att nå Torkild Strandberg.

Publicerad 09 March 2018 00:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag