"Ska inte behöva vara tabu att skaffa barn som ensamstående"

Jenny Björsing bloggar om vardagen som ung mamma

LANDSKRONA.

Jenny Björsing blev uppmärksammad på riksnivå när hon bjöd in ensamma personer för att fira jul med henne och sonen. Nu satsar hon på sin blogg där hon vill ge ensamstående mammor en röst och beskriver vardagen, längtan efter kärleken och ytterligare ett barn.

– För mig har det alltid varit viktigt att vara öppen, säger hon.

Julen firade Jenny Björsing och sonen Hampus, 10 med två främmande personer. Eftersom hon själv har brutit med sin egen familj ville hon öppna upp sitt hem för andra som av olika anledningar inte hade någon att fira med – ett initativ som blev vida uppmärksammat. För henne har det alltid varit viktigt att vara inkluderande och öppen, något hon även är in sin blogg Ung mammas vardag.

– Jag tycker det är roligt att kunna göra något för andra. Jag har nog alltid varit sådan att jag vill hjälpa till om jag kan. Och jag ser att det smittat av sig på Hampus, säger hon och ler.

Jenny Björsing ler lite extra när hon pratar om sonen. Hon blev mamma tidigt och menar att hon och Hampus har ett särskilt starkt band som hon knappt kan sätta ord på.

– När jag tog studenten var jag höggravid. Det var många som opponerade sig kring det och tyckte det var konstigt. Många pratade bakom min rygg. Men jag har alltid känt att jag är som gjord för att bli en bra mamma. Jag älskar barn och trivs i mammarollen, säger hon.

Jenny har varit ensamstående sedan Hampus föddes. Men längtan efter ett andra barn har varit stor länge. I hennes blogg delar hon bland annat med sig om erfarenheterna kring insemination, en process som Jenny gått igenom men som tyvärr vid första försöket inte gav något syskon till Hampus.

"Jag vet att jag är en bra mamma även utan partner"

– Eftersom jag är ensamstående ville jag vänta till min son blev större, för det kan nog vara tufft med två småbarn som ensamstående förälder. Jag har alltid velat vara öppen i bloggen. Det ska inte behöva vara tabu att skaffa barn som ensamstående – det vill jag visa för andra och därför skriver jag om det. Kanske blir någon provocerad. Men jag har bara fått positiva reaktioner och många har hört av sig och känt igen sig.

Hon får ofta höra att hon är stark och att andra imponeras av att hon är ensamstående och kämpar för att bli tvåbarnsmamma, samtidigt som hon inte har kontakt med sin egen familj. Men hon medger att det stundtals kan kännas ensamt.

– Jag vet att jag är en bra mamma även utan partner. Det är ju så min vardag ser ut. Visst har jag kanske blivit starkare med tiden, men jag har mina stunder när saker och ting kan kännas jobbiga. Men det är inte konstigt att skaffa barn som ensamstående i dag. Barnlängtan är och har varit så pass stor att jag inte vill vänta in en eventuell partner.

Ganska snart involverade hon sonen i tankarna om att skaffa ett barn till. Men att prata med sin son om hur man skaffar barn på ett sätt som kanske går något utanför normen var inte helt lätt, menar Jenny.

– För en kort stund var det nog svårt för honom att förstå att en pappa inte behövdes i sammanhanget. Men Hampus vill verkligen ha ett syskon och längtar efter det, så det blev hans största fokus, säger hon och ler.

Men framöver drömmer Jenny om att träffa någon, men hon menar att det är svårt att få till dejting när jag sällan eller aldrig är barnfri. Samtidigt har hon bestämt sig för att leva efter sina livsmål även om hon inte har någon partner. En av dem är att skaffa hus och nyligen köpte hon en kolonistuga som hon hoppas ska kunna vara ett första steg för att nå sina husdrömmar. Och hon kommer att genomgå ytterligare ett inseminationsförsök för att bli mamma igen.

– Mina värden var inte helt bra, men jag försöker att göra en viktresa för att öka mina chanser. När jag gått ner lite till ska jag skicka in en egenremiss till Region Skåne, säger hon.

Hon är lite orolig för väntetiderna, då hon hört att det kan vara långa tider i andra delar av landet.

– Jag hoppas det inte dröjer för länge, jag tror det ser annorlunda ut här i Skåne. Och jag kommer fortsätta ha mina bloggläsare med på resan. Det finns så många tabun och jag känner att jag vill dela med mig – kanske får det någon att tänka om, säger Jenny.

Publicerad 29 March 2018 09:21