Har vigt sitt liv till idrotten – "Kommer aldrig kunna sluta"

Gunnar Nilsson får stadens hedersmedalj

LANDSKRONA.

Han föddes in i en idrottande familj men förlamande polio höll Gunnar Nilsson borta från aktivt utövande. I stället blev ledarskapet inom idrotten hans kall och efter en 13 år lång insats i Landskrona idrottsföreningars samorganisation Lisa har han nu blivit utsedd till Landskrona stads hedersmedaljör.

– När de ringde och berättade frågade jag om de verkligen tycker att jag är värd det, säger han.

I veckan stod det klart att Gunnar Nilsson blir Landskrona stads hedersmedaljör för sina insatser i Landskronas förenings-/idrottsliv. 75-åringen menar att han mer eller mindre föddes in i idrottsvärlden med en far och två bröder som alla tre var fotbollsspelare. Storebror var spelare i BoIS.

Själv drabbades han av förlamande polio när han var tre år gammal. Sjukdomen satte käppar i hjulet för sportutövande, men redan som tioåring började han engagera sig som ledare inom bordtennis och fotboll.

– Visst har jag varit sugen på att vara en del av aktiviteterna på plan ibland. Men jag har trivts bra i ledarrollen, säger han.

Under åren som aktiv i olika idrottsföreningar har han varit med om förändringar. När det kommer till ledarskapsutvecklingen är han bekymrad. Det är svårt att rekrytera ledare till idrotten – inte bara i Landskrona utan i hela landet, menar Gunnar Nilsson.

– Folk blir mer och mer stressade, man har inte tiden att engagera sig. Jag skulle gärna se att fler föräldrar satt med på läktaren när barnen utövade sina sporter. Men det är svårt, både barn och vuxna är upptagna idag. Man är uppkopplad på Internet stora delar av tiden och man möts inte på samma sätt. Jag värdesätter personliga möten och jag brukar säg att det ha fattats många viktiga beslut över en kopp kaffe.

Visst har jag varit sugen på att vara en del av aktiviteterna på plan ibland. Men jag har trivts bra i ledarrollen.

Ett beslut var att starta Cityidrotten, ett initiativ som nästa år varit igång i tio år. Projektet som i dag syftar till att barn och unga ska komma i kontakt med det lokala förenings- och sportlivet föddes ur en promenad förbi Dammhagskolan.

– Jag såg tre-fyra ungdomar sparka boll, medan 25-30 andra bara hängde omkring. Då tänkte jag att de säkert också vill ha något att engagera sig i. Så jag gick till kommunen med ett förslag som man var villig att gå in och stötta. Nu är det åtskilliga ungdomar som skolats till bra idrottsledare genom Cityidrotten. Det känner jag mig så klart stolt över, säger Gunnar Nilsson.

Även fast han är pensionär sedan en tid tillbaka har han mycket på sitt bord, bland annat som ordförande i Lisa. Genom åren har det blivit mycket arbete med bland annat Landskronakarnevalen som organisationen engagerar sig i och även med Landskronagalan. Men just nu kretsar mycket kring SM-veckan som kommer till Landskrona.

– Det är den största idrottshändelsen i Landskrona någonsin, skulle jag vilja säga. Det kommer att rikta fokus mot Landskrona i och med tv-sändningarna. Jag tror absolut att det på sikt kommer att gynna idrotten här. Det är ett jättespännande arrangemang.

Hur mycket tid lägger du på idrotten?

– Det vågar jag inte tänka på. Min fru brukar säga "har du möte i dag igen?", säger han och skrattar. Jag har sagt många gånger att jag ska sluta, men det kommer jag aldrig kunna göra. Kanske kommer jag trappa ner något, men idrotten ger och har gett mig så mycket. Ett otroligt stort nätverk och roliga upplevelser.

Så hur känns det nu att få ta emot Landskrona stads hedersmedalj?

– Det känns helt otroligt. Många idrottsengagerad blir någon gång uppmärksammade, nu verkade det som att det var min tur. Det gör att man vill fortsätta.

Publicerad 06 April 2018 09:36