Orienteringsfest i Landskrona och på Söderåsen blir största någonsin för Rävetofta OK

Den 13, 14 och 15 maj

blir en riktig högtid för nordvästskånska orienterare då Svalövsklubben Rävetofta OK håller i trådarna för tre deltävlingar inom Swedish League. Då väntas tusentals orienterare till Söderåsen – och till centrala Landskrona.

Av

På Söderåsen, närmare bestämt vid Klåveröd, hålls tävlingarna i medeldistans och i långdistans den 14 och 15 april. Men orienteringsintresserade Landskronabor behöver inte ta sig så långt, för redan under fredagen den 13 april hålls tävlingar inne i Landskrona, i grenen sprint. Någonstans runt Citadellet går de cirka fyra kilometer långa banorna i herr- och damklassen, men exakt var starten går är en väl förborgad hemlighet fram till tävlingsstarten. Sten Segerslätt från arrangerande Rävetofta OK förklarar vad som gör just grenen sprint så speciell.

– Det är en väldig urladdning för huvudet. Du får inte kartan i förväg och du kan inte rekognosera banan. Samtidigt ligger segertiderna mellan 12 och 15 minuter, alltså en medelfart på runt 16 kilometer i timmen. Du får egentligen inte göra ett enda felaktigt vägval.

I skrivande stund är det cirka 600 tävlande anmälda till de olika klasserna inom Citadellsprinten, som det nya loppet döpts till. Till söndagens långdistanstävlingar är drygt 800 anmälda och till lördagens medeldistanstävlingar knappt 800. Sten Segerslätt tror att totala antalet tävlande mycket väl kan hamna runt 3000.

– Det är en trend nu att direktanmäla sig under tävlingsdagen. Runt en tredjedel av de som springer i öppna klasserna brukar göra det, berättar han.

Därmed blir de tre tävlingsdagarna sammanräknade det största arrangemanget hittills för arrangerande Svalövsklubben Rävetofta OK.

– Absolut. Det är det största hittills där vi har haft ansvar för både kartritning, bansträckning och kringarrangemang. Det är många detaljer som måste vara på plats och ingenting får gå fel, säger Sten Segerslätt.

Han framhåller gärna orienteringens karaktär som breddsport.

– Efter att elitklasserna sprungit banorna är de öppna för de andra klasserna och alla som vill springa i öppen klass. Hur många idrotter har egentligen hela vägen från elit till motionärer på samma tävling?

Flera orienterare i Sverigeeliten är anmälda till tävlingarna.

– Vi har till exempel Helena Bergman, som tidigare hette Helena Jansson. Hon var Sveriges främsta kvinnliga löpare fram till att Tove Alexandersson slog igenom. Nu ligger Helena Bergman i ett träningsläge inför 10-mila. Hon satsar på EM och VM.

Publicerad 11 April 2018 12:13