Skejtare in i värmen för första gången på länge

Landskrona.

I lördags var det högtidlig invigning av Puls Arena efter om- och tillbyggnad. Några som nu kommit in i värmen på sportanläggningen är 261 skejtboardförening som i vinter kan köra inomhus för första gången på länge.

Av
Per Eeg-Olofsson

När Lokaltidningen kommer förbi luktar det plywood i hallen på Puls Arena, och då och då vrålar en cirkelsåg eller slamrar en skruvdragare. Det är några av föreningens medlemmar som håller på att bygga hinder, eller ”obstacles” på skejtarspråk.

– Vi vill ha några klara nu till på lördag (läs: i lördags, red.anm) så det finns något att åka på när vi ska visa upp lokalen och folk kan prova att åka, säger Rickard Bernhill.

En ”bank”, två halvramper och två ”kickers” har hunnits med på tre dagar, berättar Rickard Bernhill som gått med i föreningen i år, efter ett 12 år långt uppehåll i skejtandet.

– Det var dags helt enkelt, bättre sent än aldrig, säger han.

”Nu är det på väg att bli mer som förr”

Tim Lindqvist har skejtat sedan barnsben, i elva år.

– Nu är det på väg att bli mer som förr, säger han angående att det nu kommer gå att åka skateboard även när vädret inte är på topp.

Någon inomhusåkning har det inne funnits i Landskrona sedan skateboard- och inlinesanläggningen Huset på industriområdet lades ner 2004.

– Och nu finns ju Lagunen också, säger Tim Lindqvist.

Ett 20-tal aktiva åkare är med i föreningen just nu, från 16 år och uppåt. Men intresset i Landskrona är större än så, menar Rickard Bernhill.

– I söndags var det säkert 30-35 barn som var där med sina föräldrar och åkte. Och kanske tio skejtare från Lund.

Nu när det börjar bli bättre väder är det främst betongparken Lagunen vid Halvmånen som gäller, men i höst hoppas föreningen att vara klara med alla hinder de vill bygga på Puls Arena.

– Det är egentligen en liten yta här, så det går inte att bygga allt som finns på Lagunen, säger menar Rickard Bernhill.

– Men det är bättre än ingen yta alls, och det finns förråd där man kan ställa in hinder så man kan byta runt lite.

I somras ordnade föreningen nybörjarskejt och tjejskejt på Lagunen tillsammans med Cityidrott. De aktiviteterna får troligtvis repris i sommar.

– Vi hoppas det, vi har sökt statliga lovprogramspengar som vi troligtvis får berättar Fredrik Leinonen som var med och höll i skateboardkurserna förra året.

Skejtkultur i Landskrona – en kort historik

2004. Skateboard-och inlinesanläggningen Huset på industriområdet i Landskrona läggs ner.

2005. ”Ytan”, en åkanläggning vid Skepparvägen i Borstahusen, byggs efter initiativ från de lokala åkarna Martin Langvad, Kim Ekvall och Niklas Jansson.

2008. Parken i Karlslund invigs och aktivitetshuset Plantan startar skateskola under sommaren

2010. Landskrona skateboardförening bildas. Ordförande är Klaus Piltz.

2011. Landskrona skateboardförening tar fram ett koncept för en betongpark i centrala Landskrona med stöd från Snabba Cash. Ytan vid Konsthallen som föreslås visar sig i efterhand inte vara möjlig att bygga på.

2012. Kulturstöd Unga startar, och har sedan dess anordnat, skejtskola på Kasernplan. Utbildade ungdomsledare håller i verksamheten. ”En flip i solnedgången” – ett utställnings- och dokumentationsprojekt – genomförs av Kulturstöd Unga, Landskrona museum och lokala skejtare. Fotograf Nils Svensson visar sin utställning ”Deconstruction” på Landskrona museum.

2013 – I juni månad anslås 4 miljoner kronor till en betongpark i centrala Landskrona. Utformningen sker tillsammans med utövare i form av en referensgrupp och presenteras vid årsskiftet.

2014 – Invigning av betongparken Lagunen den 27 september.

Källa: www.landskrona.se

Publicerad 16 April 2018 16:09