Restaurangägare: ”Vi har blivit svikna av kommunen”

LANDSKRONA.

A La Granda tvingades flytta från Borgmästargatan när kommunens stadsutvecklingsbolag gjorde om hörnhuset till bostadsrätter. Flytten till dyrare lokaler vid Rådhustorget blev en besvikelse – lunchgästerna har varit få. Ett möte i mars tände dock hoppet. När stadsutvecklingsbolaget nu backat är restaurangägarna förbittrade.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var i april förra året som första beskedet kom: A La Granda, som legat i hörnet av Borgmästargatan/Rådmansgatan i flera år, kommer sägas upp. Landskrona stadsutveckling AB, som till största delen ägs av kommunen, har köpt huset och beslutat sig för att omvandla hela huset till bostadsrätter.

– Restaurangen skulle flytta ut till den 1 september. Stadsutvecklingsbolaget erbjöd pengar som kompensation, samma som en årshyra på gamla stället, berättar Salah Sheriff.

Han är nära släkt med A La Grandas ägare Mohammed och Mervat Fattah och har engagerat sig i saken.

Månadshyran för lokalen vid Borgmästargatan/Rådmansgatan låg på 20 400 kronor berättar han. Kompensationen som erbjöds var alltså knappt 250 000 kronor. Det ville inte Mohammed och Mervat Fattah acceptera som ersättning för deras levebröd sedan flera år. Istället blev överenskommelsen att Landskrona stadsutveckling AB, via konsulten Max Pernlo, skulle hjälpa till att hitta en motsvarande lokal på annan plats, och bekosta nödvändig upprustning.

– Det behövde inte vara i Landskrona, säger Mohammed Fattah, men det skulle vara ungefär samma hyra.

En erbjuden lokal i Västra hamnen i Malmö tackade stadsutvecklingsbolaget själva nej till, renoveringskostnaden ansågs för hög. Hyran var dessutom åtskilliga gånger högre än den på Borgmästargatan. Detsamma gällde en annan lokal i Lund som var på förslag. När erbjudandet om lokalen vid Rådhustorget slutligen kom tackade Mohammed och Mervat Fattah ja, trots att de var tveksamma till läget och till den 9400 kronor högre månadshyran

– Vi var tvungna att ta lokalen. Det började närma sig den 1 september och vi hade inte mer tid på oss, säger Mohammed Fattah.

– Men alla som bor i Landskrona vet att det är helt dött här vid torget under vintern.

"Vi hade jättestort förtroende för kommunen och var helt säkra på att det skulle bli bra"

Under november och december stod stadsutvecklingsbolaget för hyran för nya lokalen som ägs av fastighetsbolaget Brinova. I år har det varit svårare med den saken.

– Vi har bara kunnat betala för januari, säger Mohammed Fattah.

– Det är klart att Brinova har varit på oss och vill ha sina pengar, men samtidigt vill de inte stå med en tom lokal heller.

Ett möte i mitten av mars skulle försöka hitta en lösning på en situation som är dålig för alla inblandade.

– Det sas att stadsutvecklingsbolaget ska stå för hyran till och med den 1 juni. Sedan ska månadshyran sänkas till 20 000 fram till årsskiftet, säger Salah Sheriff.

Men för tre veckor sedan drog stadsutvecklingsbolaget tillbaka det erbjudandet, enligt Salah Sheriff. Och det utan närmare förklaring.

Besvikelsen är inte att ta miste på.

– Vi hade jättestort förtroende för kommunen och var helt säkra på att det skulle bli bra. Det är en jättestor besvikelse, säger Mohammed Fattah.

Besvikelsen gäller inte bara att överenskommelsen från i mars nu gått i stöpet. Även löften om renovering av köket i lokalen vid Rådhustorget har brutits enligt Salah Sheriff.

– De skulle lägga 200 000 kronor på att kakla om alla väggar, jämna ut golvet, fixa till ventilationen och flyttstäda. Det som har hänt är att golvet har målats om, och så har de byggt en skiljevägg och satt upp en kåpa. Det kan väl inte kosta 200 000 kronor?

Publicerad 20 April 2018 08:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag