Mönster till tusen på museet

Textilformgivaren Britt-Marie Christofferson har utforskat vad man kan göra med broderi på stickat

LANDSKRONA. När textilformgivaren Britt-Marie Christofferson gick textilutbildningen i Borås ingick inte stickning. Just därför har broderi på stickat blivit något hon ägnat många år åt. Nu hänger flera hundra stickade lappar med fantasifulla mönster på Landskrona museums väggar, som vittnen om det intresset.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Jag bestämde mig för att lära mig mer på egen hand och göra ett studiematerial. Så i princip är detta inte en utställning utan mitt studiematerial, säger Britt-Marie Christoffersson.

Studiematerial eller inte, på väggarna syns flera hundra stickade kvadrater där Britt-Marie Christofferson provat sig fram med olika typer av stygn, mönster och färgkombinationer. Några tröjor, fantasifullt broderade, har det blivit också, av bara farten.

- På tröjorna har jag egentligen inte prövat nya saker, där har jag mer blandat sådant som jag redan provat fram för att visa upp vad man kan göra, berättar Britt-Marie Christofferson.

Det finns mycket kvar att prova.

Det är alltifrån enkla mönster i en färg, till allmogeinspirerade sådana och moderna, helt oregelbundna mönster. Skyltar upplyser om vilken sömnadsteknik som använts, till exempel langettsöm, läggsöm och rumänsk söm.

- Det finns fler hundra typer av sömnad, så det finns mycket kvar att prova, säger Britt-Marie Christofferson.

Britt-Marie Christoffersson är ett välkänt namn i konsthantverks-sverige. Nu visas hennes senaste och förmodligen också sista utställning på Landskrona museum.

Britt-Marie Christoffersson är ett välkänt namn i konsthantverks-sverige. Nu visas hennes senaste och förmodligen också sista utställning på Landskrona museum. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det lämnar hon dock till andra.

- Jag ska trappa ned nu, detta blir min sista utställning, säger Britt-Marie Christofferson som ställt ut på Landskrona museum två gånger tidigare, senast år 2006 med ”Stickat – ett hantverk att utveckla”.

För den som är intresserad av att själv skapa från katalogen av mönster som Britt-Marie Christofferson skapat, så finns en nyligen utgiven bok med både bilder och praktiska tips kring hennes broderi på stickat. Den heter precis som utställningen ”Brodera på stickat”. Utställningen visas på museet till och med den 10 juni.

Metodiskt har Britt-Marie Christofferson prövat sig fram med olika sömnadstekniker och mönster när undersökt hur man kan brodera på stickat. Nu syns en stor del av hennes ”provkatalog” på Landskrona museum.

Metodiskt har Britt-Marie Christofferson prövat sig fram med olika sömnadstekniker och mönster när undersökt hur man kan brodera på stickat. Nu syns en stor del av hennes ”provkatalog” på Landskrona museum. Foto: Per Eeg-Olofsson

Workshop med Britt-Marie Christofferson

Den som är intresserad av att själv lära sig Britt-Marie Christoffersons broderitekniker kan delta i workshops som hon leder på museet den 26 och 27 maj. En endagskurs kostar 600 kronor, hela veckoslutet kostar 1100 kronor inklusive material. Anmälan görs till biträdande museichef Åsa Karlsson på asa.karlsson@landskrona.se eller på tel. 0418-47 31 20.

Publicerad 21 April 2018 07:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag