Matilda gasar på mot drömmen om rallycross

HÄRSLÖV. Som go-cart fast i terräng. Så skulle man kunna beskriva motorsporten crosscart. För 22-åriga Matilda Adolfsson från Härslöv är crosskarten en väg mot den stora drömmen: att köra rallycross.

Av
Jonas Lundin

Genom fönstret till föräldrarnas hus skymtar en tv med en motorsportkanal på. Intresse för motorsport har alltid funnits i hennes familj, berättar Matilda Adolfsson där hon sitter i trädgården, bredvid den strävhåriga foxterriern Torsten som rullar sig i det soliga och daggvåta gräset.

– Min pappa har kört crosskart innan mig, när jag var liten. Och innan det har han kört långlopp, banracing. Han har hållit på med både crosskart, banracing, folkrace. Det har alltid funnits i familjen. Det tog lite lång tid för mig att fatta att det här jag också hålla på med. Jag var 19 år när jag började, säger Matilda Adolfsson som till vardags pluggar till maskiningenjör på Halmstad högskola.

Detta är första säsongen som Matilda Adolfsson kör i 650 kubiksklassen. Tidigare har hon kört 500 kubik. I helgen tävlade hon i Danmark, det var första gången som hon körde sin nya, snabbare, crosscart.

Vad är skillnaden mot den du kört tidigare?

– Jag har andra däck, det innebär att jag har mycket mer fäste. Jag kan köra mycket mer aggressivt för jag har frambromsar också, som jag inte haft på den andra karten. Får man mer fäste kan man köra mer aggressivt, har man frambromsar så kan man bromsa senare, för då har du broms både bak och fram. Och större motor. Jag har kört helt otrimmat på 500. Nu är den här 650 och trimmad, så det är ett stort steg att ta, säger Matilda Adolfsson.

Hennes specialitet är starterna, ett moment där hon ofta varit snabbast på tävling, berättar hon.

– Alla har olika rutiner för hur man gör, om man har handbroms eller om man har en handkoppling. Man gör på olika sätt. Sedan brukar de ju säga att tjejer har lite snabbare reaktionsförmåga, men jag vet inte om det är sant.

Foto från tävling i Danmark nyligen. Det var första gången som Matilda Adolfsson körde sin 650-kubiks crosskart. Med den kan hon accelerera från noll till hundra kilometer i timmen på cirka 3,5 sekunder. Tidigare har hon kört klassen 500 kubik.

Foto från tävling i Danmark nyligen. Det var första gången som Matilda Adolfsson körde sin 650-kubiks crosskart. Med den kan hon accelerera från noll till hundra kilometer i timmen på cirka 3,5 sekunder. Tidigare har hon kört klassen 500 kubik. Foto: Hoffman Foto

Att Matilda Adolfsson nu ska tävla i 650 kubik innebär större tävlingar. Till tävlingen i Arboga i mitten av maj är det redan över hundra anmälda i alla klasser, berättar hon. Ett par veckor senare är Tomelilla som gäller. I sommar ska hon också köra under SM-veckan i Helsingborg och Landskrona, en tävling som dock inte ingår i SM-serien. Den körs på Väla motorstadium.

Har du något mål med denna säsong?

– Det har jag nog inte tänkt på. Att ställa upp i alla fem deltävlingar i SM och utvecklas hela tiden. Jag har inget mål att jag ska komma si eller så i tabellen, utan jag vill lära mig så mycket som möjligt och synas lite mer, jobba med mina sociala medier. Det är en väldigt stor del i motorsporten också, att synas.

– Mitt högsta mål är att köra rallycross. Det här är en väg för att jag ska komma dit, jag får köra mycket och det är relativt billigt om man jämför med rallycross. Ju mer jag visar upp mig i motorsportssammanhang, desto lättare kan det vara att få sponsorer.

Mer info: www.svenskcrosskart.com

På Facebook: Matilda Motorsport och på instagram: matildamotorsport

Publicerad 23 April 2018 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag