Ö-projekt som fick en fortsättning

Människomöte genom kameralins

LANDSKRONA/SVALÖV.

I projektet ”Människor på Hven” har Thor-Björn Johansson mött människor på ön, först 1978 och sedan i nutid. Utställningen som är resultatet visas i Café Nell Walden på Landskrona museum.

”Människor på Hven 1978–2018” kallas den aktuella utställningen, som baseras på en uppföljning på ett fotoprojekt från 1970-talet. Thor-Björn Johansson gick på Christer Strömholms fotoskola och fick stipendium för att göra ett dokumentärt projekt på Ven. Det blev en utställning på museet 1978 och ställdes också ut på Ven. Bilder från projektet finns nu i museets arkiv och Thor-Björn Johansson blev tillfrågad om att göra en uppföljning.

Under 2017 besökte Thor-Björn Johansson sexton människor på Ven. De fotoporträtt som blev resultatet kompletteras i utställningen av citat, några ord som skall försöka fånga kärnan i den porträtterade människan, tillsammans med bilden. Livet på ön under olika årstider och på olika villkor förmedlas till betraktaren genom de svartvita bilderna och orden. Thor-Björn Johansson skapar sin fotokonst helt analogt.

”Människor på Hven 1978-2018” visas på Landskrona museum i Café Nell Walden, 20 maj–26 augusti. Museet har fri entré.

Malin Nävelsö

Publicerad 09 May 2018 14:22

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag