Kamratföreningen fixar fordonsträff i Lunden

"Vädret har jättebetydelse"

KÅGERÖD. Förra året kom det cirka 600-700 personer till den fordonsträff som Kågeröds Brandmäns Kamratförening anordnade i Kågerödslund. När det nu är det dags för andra upplagan så kan alla typer av entusiastfordon dyka upp, oavsett ålder.

Av
Jonas Lundin

– Vi hade det i fjol. Då kallade vi det en veteranträff. I år är det mer nostalgi, entusiastträff, så att vi kan få dit fler fordon. Man kommer dit och visar upp sin bil, motorcykel, traktor eller vad man nu har, säger Lasse Bengtsson, ordförande i kamratföreningen.

Förra året kom det 600-700 personer och cirka 70-75 fordon till fordonsträffen.

– Hela byn var ju engagerad. Man tycker att Lunden är fantastisk, säger Torsten Palmgren.

Då hade de tur med vädret.

– Vädret har jättebetydelse, både för utställande och för besökare, säger Bengt Havö.

Något som var en succé på förra årets fordonsträff och som återkommer på årets träff den 20 maj, är att alla som ville, fick åka en tur med brandbilen.

Helgen den 11-12 maj deltar gänget i kamratföreningen och brandbilen i Brandhistoriska Sällskapets rally i Växjö. Det rallyt finns det stora chanser att kamratföreningen ska få arrangera år 2021. Till ett sådant rally brukar det delta ungefär 50-60 fordon från hela Sverige. Och naturligtvis besökare.

– De står längs med vägarna överallt, säger Lasse Bengtsson.

Det är första året som Ulf Vegehall är med i kamratföreningen.

– Jag har vuxit upp med den här gamla brandbilen, sedan jag var liten. Först cyklade man efter den, sedan körde man moped efter den, säger han.

– Det är nästan så mopeden gick förbi brandbilen.

Christer Johnsson, Lasse Bengtsson och Torsten Palmgren är tre av eldsjälarna i kamratföreningen som har hand om Kågeröds gamla brandbil och som nu för andra gången arrangerar en fordonsträff i Lunden.

Christer Johnsson, Lasse Bengtsson och Torsten Palmgren är tre av eldsjälarna i kamratföreningen som har hand om Kågeröds gamla brandbil och som nu för andra gången arrangerar en fordonsträff i Lunden. Foto: Jonas Lundin

De flesta av föreningens medlemmar har fäder som varit med när det begav sig. När Bengt Havö testade brandhjälmarna så var det en som satt bättre än de andra, nämligen hans pappas.

– Den var minst obekväm, ska jag säga, säger han och skrattar.

Kamratföreningen har också planer på att skapa ett litet museum. Om ungefär ett år siktar de på att ha det klart. För att göra bland annat det, har de fått pengar från Färs och Frosta Sparbanksstiftelse. Tanken är att en del av de andra grejerna, rockar och hjälmar som idag finns på annan plats, ska samlas i garaget där brandbilen står.

– Det är ju en riktig skatt därnere, all dokumentation, diabilder, kort och mötesprotokoll och super 8-filmer. Hur mycket som helst som vi inte egentligen har tagit tag i, säger Lasse Bengtsson.

.

Fordonsträff i Kågerödslund

Söndagen den 20 maj klockan 11-16.

Kom och titta på gamla fina entusiastfordon, som MC, bil traktor, lastbil och brandbil.

Kågeröds gamla brandbil bjuder barnen på en åktur. Kaffe, kakor, korv och läsk serveras. Det blir också musik, gymnastikuppvisningar, lotteri, sponsortält, polis och brandkår på plats och annat kul. Det säljs även stödmedlemskap till föreningen.

Den som har en klenod, oavsett fordonstyp och ålder, är välkommen att dyka upp med den. Det behövs ingen anmälan och det kostar inget.

Kågeröds brandbil

– Var i tjänst 1935-1968 i Kågeröd med omnejd. Kågeröds brandmäns kamratförening köpte den av Svalövs kommun 1997 för en krona.

– Det är en Ford med V8-motor. Den importerades från USA för 3950 kronor, finansierades och byggdes om till en brandbil av bygdens folk för 755 kronor

Publicerad 09 May 2018 09:00