Rena tivolit när Röstånga firade fritidshemmens dag

"Hoppborgen är roligast"

RÖSTÅNGA. Fritidshemmens dag firas en gång per år över hela landet. I tisdags var det full rulle på gamla IP i Röstånga när barnen från fritids på Midgårdskolan fyllde den med lekar och skratt.

Av
Jonas Lundin

Ballonger hänger på staketen runt gamla IP i Röstånga. Inifrån Röstångagården strömmar barnskratt och applåder.

– Jag drömde att jag kunde trolla fram en kanin ur min hatt. Jag har aldrig gjort det förut, men eftersom jag drömde om det, så tänkte jag att vi skulle försöka, säger trollkarlen Magiska Måns i Måns Areskougs gestalt.

De cirka 110 barnen från fritidsverksamheten på Midgård sitter fängslade och lever sig in i trolleriföreställningen. Det är Fritidshemmens dag.

– Det är en dag som man firar alla fritidshem i hela Sverige. Det görs en gång om året i början av maj, det är olika aktiviteter. För att uppmärksamma fritidshemmet och vår verksamhet så firar vi extra, säger Mia Thorén, lärare i fritidshem, för dagen utklädd till cirkusdirektör.

Efter trolleriföreställningen, där bland annat kaninen Pelle trollas fram ur en hatt, går barnen till fotbollsplanen för ”tivoli”.

– Han var ganska bra. Det var roligt, säger Alva Andersson om Magiska Måns, samtidigt som hon visar upp en banderoll som hon gjort med kompisen Joni Karnerud.

Där står det bland annat: ”Love fritids”.

Några av de första att blåsa såpbubblor är Malou Mullaert och Miranda Lowery. Än har de inte hunnit med alla saker som finns att göra.

– Jag tror hoppborgen är roligast, säger Malou Mullaert.

Kön dit är lång, men längst är nog ändå kön till bordet där pizzorna från Röstånga pizzeria dukas upp.

Andra saker som barnen kan hitta på är att dra lott i en tombola, kasta ner burkar eller bli ansiktsmålad. Några väljer att spela fotboll i det strålande solskenet. Efter två timmars aktivitet finns det möjlighet för föräldrarna att komma för picknic, innan det hela tar slut vid klockan 18.

Publicerad 09 May 2018 00:00