Läckta prov ställde till det för Linåker

Rektor: "Vi är irriterade på att det kommer ut"

SVALÖV. När Linåkerskolans nior skrev nationellt prov i matte i veckan, var de tvungna att skriva ett ersättningsprov. Detta eftersom provet läckt ut på sociala medier. Nu skärper Skolverket rutinerna.

Av
Jonas Lundin

I onsdags skrev landets niondeklassare nationella prov i matematik. Innan dess hade prov spridits på sociala medier. Skolverket gick då ut med rekommendationen att skolorna skulle använda ett ersättningsprov som skickats ut tidigare. Det gjorde Linåkerskolan i Svalöv. Vid de tidigare nationella proven i svenska, engelska, SO och NO har skolan kunnat använda de ordinarie proven från Skolverket.

– Vi har goda rutiner sedan tidigare. Vi är irriterade på att det kommer ut. Det skapar frustration hos alla. Vi har bra rutiner för det nationella provet. Vi öppnar det och delar upp det samma dag. Det var ju även engelskan som kom ut i förtid, men det kom ut samma dag och vi valde att skriva det. Vi tror inte att det var ute bland våra elever, säger rektor Heléne Rosengren.

Att niorna på Linåkerskolan nu fick göra ersättningsprovet i matematik innebär att skolans resultat inte kommer med i den nationella jämförelsen.

– Det innebär en massa extra kostnader och en massa extra jobb för oss. Plus det här att man inte kan räkna det. Eleverna har gjort muntliga nationella prov i höstas som sedan ska räknas med i detta skriftliga som de gör. Men i och med att vi fick använda oss av ersättningsprovet, så passar inte de ihop, säger Heléne Rosengren.

– Proven är ju till för att kunna göra en nationell jämförelse och den tappar man helt och hållet.

För betygsättning och bedömning kan provet ändå användas, berättar hon.

Heléne Rosengren började som biträdande rektor 2010 och det här är första gången under de åren som skolan tvingats använda Skolverkets ersättningsprov.

– Min egen dotter, som gick i nian för fem år sedan, fick skriva om ett matteprov på den skolan hon gick. Det är inget nytt fenomen. Det har varit så i många år nu att det läcker ut, säger Heléne Rosengren.

På grund av läckorna skärper Skolverket rutinerna inför hösten. Det innebär att proven ska levereras till skolorna närmare inpå provdatumet och facit levereras i efterhand, enligt myndighetens hemsida.

– Situationen är ohållbar. De allra flesta skolorna följer våra tydliga regler men det räcker att någon skola slarvar för att spridning ska vara ett faktum. Därför måste vi skärpa reglerna och rutinerna. Det måste bli slut på fusket nu, säger Anders Boman, chef på Skolverkets provenhet, i ett pressmeddelande.

Heléne Rosengren tror att en digitalisering av det nationella provet hade hjälpt mycket.

– Man har ju sagt att man ska digitalisera det. Det är troligen det bästa, att man gör det digitalt. Då får man en kod som man använder den dag provet är. Det hade underlättat. Det är på gång med digitalisering men det är bara vissa skolor som är utsedda att vara provskolor, säger hon.

Publicerad 10 May 2018 09:00