Ny förening vill fixa mer teater

Bjuder in alla intresserade till första årsmötet

SVALÖV. Det finns behov av mer teater i kommunen. Det tycker ett gäng kulturvänner som nu tar initiativ till att starta en Riksteaterförening i Svalöv. Den 5 juni håller de sitt första årsmöte dit alla är välkomna.

Av
Jonas Lundin

– Vi tycker att det behövs. Vi saknar lite teater. Det finns en del men med hjälp av Riksteatern skulle vi kunna göra så mycket mer, säger Anders Bjerehjelm, initiativtagare och ordförande i interimsstyrelsen i föreningen.

Så fort de haft sitt årsmöte ska de ansöka om att få bli en del av Riksteatern. Anders Bjerehjelm påpekar att föreningen, som lär få sitt namn vid årsmötet, ska arrangera teaterföreställningar och är alltså inte en teatergrupp.

– Kävlinge riksteaterförening har tre, fyra föreställningar per termin. Vi kanske får vara nöjda om vi kan ha en till två föreställningar per termin till att börja med, säger Anders Bjerehjelm.

Om allt går som de hoppas, så kan det bli en första föreställning till hösten. Som möjliga scener nämner Anders Bjerehjelm bland annat Teaterhuset på Fridhems folkhögskola och Folkets Hus i Svalöv.

– Om vi skulle våga oss på något större, vilket vi ju inte gör första året, då har vi Heleneborgshallen. Och så finns det en lokal som jag inte hunnit besiktiga, som ligger uppe i Föreningsparken, säger Anders Bjerehjelm.

Bo Henrysson flikar in:

– När det gäller scener så ska vi inte binda oss till enbart centralorten, tycker jag. Vi har Teckomatorps Folkets Hus, vi har rotundan uppe på Kågerödslund. Vi har Torshalls bygdegård här ute, säger han.

Den blivande föreningen ser ett möjligt samarbete med Fridhems folkhögskola, främst angående lokaler men också annat.

– Jag hoppas att vi kan få lite elever från deras teaterlinje att engagera sig i föreningen, bli medlemmar och kanske tar en plats i styrelsen också, säger Anders Bjerehjelm.

Varför behövs det teater i Svalöv?

– Kultur är ju alltid rätt. Det är det som för samman människor, det gör en rikare och öppnar upp. Jag har alltid varit kulturintresserad, både sång, musik och teater och konst, säger Marika Jardert.

– Skapandet tror jag gör en frisk och glad.

Än så länge är det fem personer engagerade i den nyfödda föreningen.

– Efter den 5 juni hoppas vi bli många fler, säger Anker Pallisgaard.

Då håller föreningen ett konstituerande årsmöte på Fridhem dit alla kulturvänner är välkomna.

Årsmöte

Konstituerande årsmöte för att skapa en avdelning till Riksteaterföreningen i Svalöv.

Det sker i teaterhuset på Fridhems folkhögskola den 5 juni klockan 18.

Alla är välkomna.

Publicerad 12 May 2018 09:30