Nu har Serneke börjat bygga även i Landskrona

Tog första spadtaget till 99 nya bostäder

LANDSKRONA. Serneke-koncernen har flera projekt på gång i Landskrona, bland annat ett rejält höghus på Gamla flickskolans parkering och en multisportanläggning och äventyrsbad på Karlslund. Det är dock än så länge planer. Men nu börjar byggjätten bygga rent konkret i Landskrona, nämligen i Norra Borstahusen.

Av
Jonas Lundin

Det är skinande sol när det första spadtaget ska tas till Magasinhusen på torsdagen. Här, i Norra Borstahusens sydöstra utkant, på Äppelblomsgatan i kvarteret Tomaten, bygger Serneke 99 nya bostäder, tre sexvåningshus på höjden i tegel, ”som speglar Landskronas historiska packhus och Borstahusens marina arkitektur”, enligt koncernens hemsida.

Innan det obligatoriska första spadtaget blir det dock några tal inne i det för dagen uppsatta tältet.

– När jag 2009-2010 blev varse om att alla sa att man ska sälja allt man har i Landskrona, tänkte jag att här finns köpmöjligheter. Man måste köpa allt i Landskrona då, för då säljer de ju billigt. Det var faktiskt så jag började med Landskrona. Jag tittade på vad det fanns för fundamentala förutsättningar för att etablera sig och kunna göra trevliga saker. Då insåg jag att det här är en av de bästa städerna i Sverige, säger Ola Serneke, vd och koncernchef Serneke Group.

Nu äger Serneke ”Fröfabriken” vid Österleden, och har planer på ett höghus på kvarteret Jäntan (gamla Flickskolans parkering) och en multisportanläggning och äventyrsbad på Karlslund. De två sistnämnda projekten beskriver Ola Serneke som ”game-changers”, som ska hjälpa till att lyfta det positiva.

– Landskrona har bland de bästa förutsättningarna i Sverige som stad att växa. Med en kommun som vågar ta beslut om att flytta golfbanor, vågar ta beslut att ta nya detaljplaner trots att alla tidigare snackat om att Landskrona är helt värdelöst. Och ingen vågade öppna ögonen och se att det är ju hur bra som helst, säger Ola Serneke.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) lyfter fram Landskronas förvandling.

– Det har varit ett antal spadtag de senaste åren. För oss som kommer från den här staden, så är det en situation som vi inte riktigt hunnit vänja oss vid. För några år sedan, inte så många, var den här staden nere för räkning och ingen övervägde oss som ett alternativ, vare sig när man som företagare skulle investera eller om man privatperson skulle göra sitt livs affär och köpa en ny bostad. Det har ett oerhört förtjänstfullt arbete av ett antal personer, som finns i det här tältet, vänt i grunden. Landskrona är inte längre uträknat utan Landskrona är verkligen på uppgång, säger han och fortsätter:

– Människor med ordning på livet och med ordning på ekonomin flyttar gärna till oss och inte längre ifrån oss. Det har varit hela syftet med det som vi ägnat oss åt och det tänker vi fortsätta med, säger Torkild Strandberg som hoppas få göra fler spadtag med Serneke på andra ställen i Landskrona längre fram.

Ett par som är på plats och bevittnar det första spadtaget är det äldre paret Gunnar och Ulla-Britt Bolin. De bor nu i en tvåplans bostadsrätt på Västra fäladen. Om ett och ett halvt år beräknas Sernekes nybygge vara klart.

– Vi ska bo på längst ner på första våningen, med uteplats, säger Gunnar Bolin.

– Dags att flytta innan man flyttas, brukar jag säga, säger han och skrattar.

Publicerad 17 May 2018 15:43