Rena linjer leder blicken i grönskan

”Att ha en trädgård är lite som att måla”

LANDSKRONA/SVALÖV. Grönska och geometriska former är något som utmärker trädgården hos Kristina och Stefan Sjölin. I denna trädgård får besökarna se att man kan åstadkomma mycket på liten yta. Formklippning skänker karaktär och här finns både badtunna och flera sittplatser, trots att trädgården bara är cirka 200 kvadratmeter.

Trädgården ligger på området Esperanza, ritat av Ralph Erskine på 1960-talet, och Kristina tycker det är viktigt att trädgården harmonierar med områdets speciella karaktär. Hon tycker också att det känns givande att visa upp just en liten trädgård på trädgårdsrundan.

– De flesta boenden har en väldigt liten trädgård, så jag tror det kan intressera många. Det finns fördelar med en liten trädgård. Man kan till exempel ge sig på en rabatt och när det gått en timme är man klar med den och lite till.

Kristinas och Stefans hus ligger inne i området, men trädgården har ändå sol en stor del av dagen. Basen är grön och det lilla formatet gör det enkelt att byta karaktär på olika delar och att pröva nytt, menar Kristina.

– Jag har mycket krukor, det är nog ett hundratal. Jag tycker det är roligt att övervintra växter och se vad som klarar sig, men att skapa en trädgård är lite som att måla: ibland blir det inte alls som man har tänkt sig och så får man göra om.

Linjer och former har varit centrala för Kristina när hon har skapat trädgården. En låg buxbomshäck leder blicken genom trädgården och klotformer återkommer på många ställen. De formklippta vintergröna buskarna längs ena långsidan fanns på plats när familjen flyttade in i huset och spelar en stor roll för trädgårdens utformning.

– Jag gillar allt i trädgården, men jag tycker verkligen om våra gröna buskar. De ger karaktär!

Häcken leder blicken vidare in i trädgårdens planteringar.

Häcken leder blicken vidare in i trädgårdens planteringar. Foto: Malin Nävelsö

Fyra och ett halvt år har Kristina och familjen bott i parhuset på Esperanza.

– Jag kommer från en väldigt stor trädgård med mycket perenner och annat, men den var faktiskt alldeles för stor. Nu bor sonen där och det är praktiskt, för vi kan köra dit växter som skall övervintras i stallet.

Kristina har ritat trädgården och maken Stefan samt sönerna har fått snickra en hel del. Tillsammans har de fått fram en riktig liten oas som säkert kan inspirera många till att våga göra något kul också av en liten trädgård.

Malin Nävelsö

Vårrundan är först ut i trädgårdarna

I år arrangerar Helsingborgs Trädgårdsförening fyra olika rundor: Vårrundan i maj, Trädgårdsrundan i juni, Sensommarrundan i september och Månskensrundan i oktober.

Nedanstående trädgårdar i Landskrona kommun deltar i Vårrundan. I Svalövs kommun finns ingen deltagare i Vårrundan, men däremot i senare rundor och på eget initiativ. Vårrundan hålls lördagen den 19 maj, klockan 10-17. Mer information finns på www.tradgardsrundorna.se

*Kristina och Stefan Sjölin, Hagåkersgatan 39 B, Landskrona. Privat trädgård.

*Lisbeth och Allans trädgård, Råga Hörstadsvägen 33, Asmundtorp. Privat trädgård.

Extra runda på pingstdagen

Tre trädgårdar i Svalövs kommun kör ett eget initiativ, dagen efter Vårrundan, alltså söndagen den 20 maj (pingstdagen), klockan 10-17. Då finns möjlighet att besöka trädgårdarna hos:

*Rolf och Ulla Nilsson, Pilfinksgatan 1, Kågeröd.

* Kenneth Lorentzon, Björnahus 3386, Axelvold (Deltar även i Trädgårdsrundan i juni.)

*Tommy Sjöstrand, Axelvold 3347.

Publicerad 17 May 2018 16:00