Ekdungen firade 40 år med glass, teater och hamburgare

KÅGERÖD. 1978 slog Ekdungens förskola i Kågeröd upp portarna. Torsdagen blev därför lite extra festlig för förskolans 140 barn.

Av
Jonas Lundin

Vid ingången till Ekdungens förskola hänger ballonger och en skylt som säger: ”Ekdungens förskola 40 år”. En glassbil har precis lämnat lådor med blå isglass.

– Vi börjar med lite glassfest. Vi kommer ha teaterföreställning. Vi har också bjudit in till öppet hus med föräldrar och kollegor som jobbat här tidigare, säger Susanne Ahlberg, förskolechef.

En del av förskolan fyller nämligen 40 år. Inne i en korridor hänger collage med barn och personal från 1970-talet och fram till 2010-talet.

– En del av föräldrarna kommer att känna igen sig på bilderna, för då gick de nämligen här, säger Susanne Ahlberg.

Några som tidigare jobbat på förskolan tittar på collagen. En av dem är Lisbet Petterson, som började jobba här 1980 och slutade år 2008. Pensionär sedan dess, saknar hon inte jobbet.

– Nej, inte nu längre. Men i början var det svårt att släppa det, säger hon.

Flera av barnen på fotona känner hon igen.

– Där är jag, säger hon och pekar på en bild från 1980-talet.

Utanför på gården börjar det bli dags att samla ihop sig till teaterföreställning med förskolans personal. Det är en dramatisering av boken ”Nasse hittar en stol” av Sven Nordqvist.

– Såna saker brukar inte ligga på vägen. Undrar om det kommer flera, säger Nasse i Yvonne Bengtssons gestaltning när han hittat en stol som ligger upp och ner.

Ballerinan i Katarina Holms gestaltning.

Ballerinan i Katarina Holms gestaltning. Foto: Jonas Lundin

Barnen lever sig med och skrattar. Efter teatern frågar Yvonne Bengtsson publiken: ”Är det någon som vet varför vi firar? Förskolan fyller år!”

Och ett stort hurra. Sedan väntar grillade hamburgare.

Publicerad 18 May 2018 09:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag