I sommar lär det gå snabbt över vattnet i Borstahusen

BoSS arrangerar Europamästerskap i Moth den 18-22 juli

LANDSKRONA. Som att flyga fram på vattnet eller som Formel 1, fast i enmansjolle. Så skulle man kunna beskriva kappseglingsklassen Moth. Den 18-22 juli arrangerar Borstahusens Segelsällskap Moth European 2018.

Uwe Puls, ordförande i BoSS, seglar själv inte den krävande och snabba jollen.

– Nej, den är så pass avancerad att jag inte vill göra bort mig totalt, säger han.

– Seglarna säger själva att det här är det mest avancerade som de överhuvudtaget gett sig i kast med. Jag skulle gissa att hälften av seglarna som kom förra helgen (träningshelgen den 5-6 maj, red. anm.) har alla någon form av medalj och har varit med i SM, EM eller VM-sammanhang i någon klass. Det är inga duvungar direkt, säger Uwe Puls.

Till Europamästerskapet i Moth i sommar kommer bland annat världsmästaren från 2017 och 2018, Paul Goodison. Vattnen utanför Borstahusen är inte okända för engelsmannen som blev Europamästare i Laser just här år 2009.

Borstahusens Segelsällskap räknar med cirka 80 deltagare, varav ett tjugotal från Sverige, dock ingen från arrangörsklubben.

Hur ligger de svenska seglarna till?

– Än så länge så ligger de nog på den nedre halvan på resultatlistan, skulle jag gissa, säger Uwe Puls.

Vad betyder det för klubben att få arrangera ett EM i Moth?

– Det betyder att det blir liv och rörelse i klubben. Det är ju det som klubben är till för, att vi ska promota seglarskolor, lägerverksamhet, kappseglingar, nautiska utbildningar och den typen av verksamhet. Det är det som vi ska syssla med helt enkelt. Det gör att det blir lite uppmärksamhet och det blir liv på hamnen.

Martin Wigforss, som själv ska tävla i Moth European 2018 i Borstahusen, är ordförande i Mothförbundet.

– Vi är ett förbund som är relativt ungt och gammalt. Gammalt i och med att klassen funnits sedan 50-, 60-talet. Det är en utvecklingsklass. Båten har ändrat skepnad ganska mycket under åren och förbundet likaså. Sedan ett par år tillbaka har vi startat om klassen i Sverige och fått en fin aktivitet. Det är det nya formatet av Moth, de båtarna som flyger.

Han håller med om beskrivningen av att segla Moth är just som att flyga över vattnet.

– Jag började segla Moth för två år sedan. Jag har seglat traditionella jolleklasser sedan jag var liten. Det var en helt ny erfarenhet, ny känsla. Det är verkligen en blandning mellan att flyga och segla, säger Martin Wigforss.

En Moth-jolle har bärplan, som ett slags vingar på centerbordet och rodret. Vid farten 3 m/s börjar en Moth att lyfta. Seglaren lyfter till drygt en meter över vattnet och då ökar också farten. Det kan gå så snabbt som 20-30 knop och mer.

– Det som bromsar en båt är den våta ytan som skapar friktion som skjuter vattnet framför sig. I och med att båten lyfter med skrovet i vattnet så är det bara de här små delarna av centerbord och rodret som är kvar i vattnet. I flygläge har båten en våt yta på ungefär en halv kvadratmeter, mot när den ligger i lågvattenläge så har den en båtyta på fler kvadratmeter. Det gör en enorm skillnad på farten. Det är inte så mycket som bromsar en då, säger Martin Wigforss.

Sommarens Europamästerskap i Borstahusen är den första stora Moth-tävlingen som arrangeras i svenska vatten.

– Det här är unikt. Det är väldigt spännande. Vi hoppas på stort intresse från europeiska seglare. Vi har indikationer på att det ska komma seglare från så långt bort som Australien. Det är den första stora och internationella foiling-regattan (flygande båtar, red.anm) som arrangeras i Sverige någonsin, säger Martin Wigforss.

Nu hoppas han på att vädret och vinden är med arrangörerna.

– Det måste blåsa över tre sekundmeter för att de ska börja lyfta. Blåser det mindre så går det att segla men det blir inte lika roligt och inte lika roligt att titta på heller, säger Martin Wigforss.

Moth European 2018

Avgörs i Borstahusen den 18-22 juli och arrangeras av Borstahusens Segelsällskap.

Är öppet för deltagare från hela världen. Cirka 80 deltagare från bland annat Australien, Finland, Förenade Arabemiraten, Italien, Tyskland, Österrike och Sverige.

Publicerad 19 May 2018 08:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag