Robin Hood-drömmar förverkligas på årets Hovturné

Martin Stenmarck: "Det här får bli Robin Hood 2.0"

STENESTAD. Artisten Martin Stenmarck hade Robin Hood-hatt på sig första dagen i skolan. På årets upplaga av Hovturnén får han leva ut sin barndomsdröm om den grönklädde hjälten som stjäl från de rika och ger till de fattiga.

Av
Jonas Lundin

Det här är tionde sommaren som Wille Crafoord tar ut musikaliska stjärnor på hästryggen i Hovturnén. Tidigare har till exempel Richard Söderberg, Staffan Hellstrand, Kristin Amparo och Gunhild Carling varit med på den ”ridande musikfestivalen”. Detta år med särskilt Robin Hood-tema.

– Det är ett sätt att förverkliga Martins (Stenmarck, red. anm) barndomsdrömmar i första hand. Det är precis utifrån det som det sprungit, säger Wille Crafoord när Lokaltidningen ringer honom en dag i början av maj.

Precis som tidigare somrar är det Söderåsens turridning som fungerar som ”hovstall”.

Har du någon speciell häst som favorit?

– Det har varit lite olika hästar genom åren, som man har varit förtjust i. Ett tag var det en häst som hette Dali som jag tyckte var väldigt härlig. Ofta vill man ju att de som kommer på besök ska få rida de fina hästarna. Jag får väl ta smällen och rida de där som är lite krångliga de året. Jag är ju van, säger Wille Crafoord.

I skrivande stund är det fem konserter inplanerade, men tack vare högt publiktryck kan det bli en extrakonsert, berättar Wille Crafoord.

– Det ser faktiskt ut som att det kan bli sex konserter. Den på Krapperup börjar sälja slut. Eventuellt gör vi en extrakonsert där. Det är slutsålt redan uppe i Stenestad. Det är en väldigt stor efterfrågan just i år. Det har vi märkt, så folk får skynda sig, säger han.

Det brukar vara en skillnad mellan den första och sista konserten på turnén, menar han.

– På första konserten är det knappt att vi vet själva riktigt vart det ska ta vägen. Vi repar in i det sista. Vi repar redan på våren i Stockholm, men det är så mycket som händer under ridningens gång. Det är många låtar som plötsligt stoppas in och man drar in hela äventyret i blodomloppet innan man går upp på scenen. Det är väldigt oförutsägbart och roligt.

Hur var det då med Robin Hood-temat? I sin föreställning ”Syskonkärlek” har Martin Stenmarck berättat om sitt intresse för Robin Hood, en föreställning som Wille Crafoord var och såg.

– Jag hade en fetisch för Robin Hood när jag var liten, nästan så att det blev läskigt. Jag hade pil och båge och Robin Hood-hatt första dagen i skolan. Pilen och bågen tog de, men hatten fick jag tillbaks. Det var under några månader. På första skolkortet hade jag Robin Hood-hatt på mig. Jag var så oerhört fascinerad av den historien. Han var snäll men det var spännande. Han bröt lagen fast på ett rätt sätt, säger Martin Stenmarck.

På Hovturnén är även Martin Stenmarcks hustru, sångerskan Hanna Hedlund, med.

Är det Hanna som är Marion?

– Det måste väl vara så. Det här får bli Robin Hood 2.0. Prins John har blivit snäll och har tagit med oss på en turné och Robin Hood och Marion har varit tillsammans i 20 år. Det är väl nästa steg i Robin Hood-historien i sådana fall, säger Martin Stenmarck och skrattar.

För Hanna Hedlund var det inte svårt att tacka ja till Hovturnén.

– Jag tyckte det var en så fantastiskt kombination, jag har ridit ganska mycket när jag var yngre uppe i Hälsingland. Att få rida och musicera med en massa fantastiska musiker kändes som en dröm. Min kompis Nanne Grönvall har varit med något år. Hon sa: ”Det måste du ju göra. Det kan inte bli trevligare.” Jag har höga förhoppningar att det ska bli väldigt trevligt och hög musikalisk nivå, säger Hanna Hedlund.

Årets artister:

Wille Crafoord

Hanna Hedlund

Martin Stenmarck

Nils Berg

Niklas Lind

Olle Linder

Spelplatser

29 Juli Stenestad - Mormors Bod

30 Juli Kvidinge - Tomarps Kungsgård

31 Juli Skäralid - Nationalparkens Restaurang

1 Aug Lund - Flyinge

2 Aug Höganäs - Krapperups Slott

Biljetter via Ticketmaster, Röstånga turistbyrå eller direkt i kassa. Biljetterna kostar 300 kronor förutom premiären i Stenestad som kostar 200 kronor.

Publicerad 19 May 2018 10:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag