Hon låter platsen locka fram historierna

Odensjön bildar kuliss till Caroline Säfstrands fjärde bok

RÖSTÅNGA. Platsen är ofta det som kommer först när författaren Caroline Säfstrand sätter sig ner och skriver. I sin nya bok, ”Alltid din dotter”, är det Odensjön och Landskrona Citadell som är särskilt viktiga.

Av
Jonas Lundin

– Huset där Jill bor är tänkt att ligga däruppe, säger Caroline Säfstrand och pekar uppför rasbranterna vid Odensjön.

Det är ur den mytomspunna sjön som familjehemligheter flyter upp till ytan i hennes nya bok.

Alltsedan författardebuten 2014, har Caroline Säfstrands böcker utspelat sig på speciella platser: den första boken på Hallands Väderö, den andra på Kullaberg/Mölle, den tredje på Ven och nu alltså i både Landskrona och på Söderåsen.

– Platsen är extremt viktig för mina berättelser. Det första jag vet är var boken ska utspela sig. Jag vet ingenting annat. När jag landat i platsen, då börjar romanfigurerna poppa upp och sedan blir det de som berättar historien, säger Caroline Säfstrand.

Hennes nästa bok, som hon inte börjat skriva på allvar än, kommer med stor sannolikhet att utspela sig i Ängelholm och Skälderviken. Det är som om Helsingborgsbaserade Caroline Säfstrand betar av hela nordvästra Skåne i sitt författarskap. Många platser har hon blivit särskilt bekant med när hon som copywriter i egen firma skrivit turistmaterial för kommunsamarbetet Familjen Helsingborg.

– För den som läser är det nog strunt samma vilken plats man lägger berättelsen på, men för mig har platsen blivit som ett verktyg, det jag fäster min historia på. Som ett skrivarverktyg nästan. Platsen driver fram de viktigaste händelserna och bygger upp många centrala scener, berättar Caroline Säfstrand.

Din tredje bok utspelar sig på Ven. Vad var det du såg på Ven som fångade dig?

– På Ven har du så enormt mycket på en liten yta. Det är alltid speciellt med öar där du har bofasta, inflyttade, sommargäster, olika entreprenörer, kreativa människor och dramatiska naturtyper på en och samma plats. På Ven finns ju allt från rapsfält till backafall. Jag tror att det är mycket naturen i sig som lockar fram det unika i berättelsen, och då är Ven drömplatsen att förlägga en bok på. Det är också en speciell känsla i att ta sig ut till en ö, där man lämnar fastlandet bakom sig och åker mot något helt annat, rent konkret, säger hon.

Även om Caroline Säfstrands böcker är fristående så har hon upptäckt att det finns en röd tråd i dem.

– Jag brukar säga att jag skriver böcker som underhåller och berör. Djupa romaner med ett stråk av feelgood-värme. De handlar om livet, relationer och de beslut vi tar på vägen. De handlar ofta om familje- och vänskapsrelationer och det finns alltid någon familje- eller livshemlighet som är kärnan och så lägger man ett litet pussel så det blir lite spänning i det hela men utan att det blir en spänningsroman. Mellan raderna finns en och annan livsinsikt för de som är mottagliga, ler hon.

Caroline Säfstrand

Ålder: 46

Bor: Helsingborg

Familj: Make och två söner, snart 18 och 16 år gamla.

Gör: Copywriter och skribent i egna företaget ”Skrivarstudio ord & idé” och författare. Har gett ut böckerna ”Om du bara visste” (2014), ”Tiden läker inga sår” (2015) och ”Hemligheternas skafferi” (2017).

Aktuell: Ger den 8 juni ut sin fjärde bok, ”Alltid din dotter”, som utspelar sig bland annat på Söderåsen och i Landskrona.

Så beskriver Caroline Säfstrand själv sin nya bok, ”Alltid din dotter”:

I min fjärde roman Alltid din dotter dyker jag återigen ner i frågorna om livet. Om sanningar och lögner, om hemligheter som skaver och kraften i att ta beslut och växa som människa. Det förflutna vävs samman med nutid i en berättelse om 45-åriga Jill, som är smått besatt av sina färgglada lappar med visdomsord om lycka, om hennes mor Miriam, som upptäcker att hennes liv varit en lögn, och om tonårsdottern Nellie som längtar efter något mer i livet. När en släktforskare avslöjar en familjehemlighet hopar sig frågorna och en redan komplicerad relation mellan mor och dotter ställs på sin spets. En roman om att söka efter någon annan, men hitta sig själv.

Publicerad 20 May 2018 08:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag