Emira har jobbat på Humlegården i Vadensjö i många år. Här visar hon upp ett par knippen nyskördad sparris.

Emira har jobbat på Humlegården i Vadensjö i många år. Här visar hon upp ett par knippen nyskördad sparris. Foto: Jonas Lundin

Varmt väder ger högtryck i sparrisskörden

Arbetsintensiv produktion av gröna godsaker

LANDSKRONA. Sparrissäsongen är i full sving och på Humlegården i Vadensjö jobbar alla så fort de kan för att få de läckra primörerna från fälten till kunderna. Sparris är en ömtålig gröda och skörden sker för hand. C-G Andersson som driver Humlegården har fullt upp för att få allting att fungera som det skall under den intensiva säsongen.

De maskiner som används på fälten för sparrisskörd kräver fortfarande bemanning och även tvättning och buntning kräver handpåläggning. Becha, som har jobbat i många år på Humlegården, berättar hur skörden går till.

– Det skall vara lagom längd och de som är sneda eller för smala kastar vi. Vi börjar klockan sju varje morgon att plocka.

Maskinerna på fälten är framför allt till nytta som transportvagnar, så att skördearbetarna slipper bära tunga backar med sparris. En person kan också sitta i dem och skörda. C-G Andersson tror att det kommer att ske en utveckling på området de närmaste åren, så att även sparrisskörden blir mer mekaniserad.

Beroende på vädret arbetar mellan 10 och 20 personer med att skörda sparris på Humlegården. Årets värmebölja har fått sparrisen att växa bra, kan Becha konstatera.

Från fälten tas sparrisen in för tvättning och buntning. Sparrisstjälkarna kapas och tvättas i samma maskin och sedan vägs de upp i buntar. Varje bunt skall väga mellan 260 och 275 gram, så det är ett arbete som kräver noggrannhet.

– Det är viktigt att det blir rätt. Det är många buntar som skall skickas i väg varje dag, säger Emira, som arbetat med skörden på Humlegården i många år.

Sparrissäsongen är kort. Fram till mitten av juni räknar C-G Andersson med att det går att skörda sparris. Det mesta säljs via grossist vidare till handeln, medan en liten del säljs direkt till lokala återförsäljare.

Sparrisodlaren C-G Andersson tycker att det vore bra om det odlades mer svensk sparris.

Sparrisodlaren C-G Andersson tycker att det vore bra om det odlades mer svensk sparris. Foto: Jonas Lundin

Konkurrensen från importerad sparris är stor.

– Vi kämpar med importen. Bara inom Ica tar man in 150 ton importerad sparris i veckan. De prioriterar inte oss, säger CG Andersson.

Basar samlar ihop det som hans kollegor skärt av och skördar.

Basar samlar ihop det som hans kollegor skärt av och skördar.

Det vore bra om det odlades mer svensk sparris, anser C-G Andersson, för då skulle volymerna öka och det skulle bli lättare att få svenska handlare att prioritera svensk sparris.

Så odlar man sparris

Sparrisen kan skördas en första gång året efter att den planterats, men inte hela säsongen.

– Vi tar cirka tio dagar på första året och från år två kan man sedan ta full skörd, berättar CG Andersson.

När skördesäsongen är över i mitten på juni tas stjälkarna ner helt och den kupas om. Därefter får sparrisen växa upp till den stora och buskiga form den får som fullvuxen planta.

– Så länge de är gröna ger de ju näring till roten, så vi brukar ta ner dem när det blir frost, säger CG Andersson.

Mellan åtta och tio år kan man behålla sparrisplantan.

Kort om sparris

Sparrisens latinska namn är Asparagus officinalis. Vit sparris täcks med jord och skördas direkt när toppen tittar fram, medan grön sparris får växa ovan jord till lagom längd innan den skördas. Vit och grön sparris är av olika sort, ungefär som olika slags äpplesorter. Den vita är hårdskalig och den gröna mjukskalig.

Sparris innehåller asparaginsyra som i människans kropp ofta bryts ner till olika svavelföreningar. Det är därför vissa upplever en obehaglig lukt när de går på toaletten efter en sparrismåltid.

Publicerad 20 May 2018 09:00