Nya badbryggor vid Norra Borstahusen och Ålabodarna

Men badsugna får vänta till nästa sommar

LANDSKRONA. I mitten av april blev det klart att Landskronas nya kallbadhus kommer byggas längst ut på Lill-Olas brygga. Mellan 12 och 13 miljoner kronor blir prislappen för bygget som beräknas stå klart någon gång under hösten 2019. Men kallbadhus är inte enda badrelaterade projektet där fritidsförvaltningen tillåts ta på spenderbyxorna. Det kommer även byggas nya badbryggor på två ställen i kommunen: dels vid Norra Borstahusen där den i vintras rivna campingbryggan ersätts, och dels en helt ny vid Ålabodarna, vid stranden nedanför Örenäs slott.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Det har faktiskt funnits en brygga där en gång i tiden, men det är väl i alla fall 15 år sedan den försvann, berättar verksamhetsutvecklare Tom Sörensson på fritidsförvaltningen.

Badsugna Landskronabor kanske känner till att det finns en badplats norr om Ålabodarna också, men att kommunen nu väljer att satsa på den södra badplatsen handlar om tillgänglighet.

- Det är ju lite besvärligt att ta sig ned till den norra badplatsen och med parkering. Nu har vi gjort en överenskommelse med Örenäs slott om att använda deras parkering och gå genom parken för att komma ned till den nya bryggan.

Nu har vi gjort en överenskommelse med Örenäs slott om att använda deras parkering och gå genom parken för att komma ned till den nya bryggan.

Mellan 20 och 30 meter blir den nya bryggan vid Ålabodarna som får namnet ”Örenäsbryggan”. Ett litet soldäck blir det också, och eventuellt byggs det också en bastu i anslutning till bryggan, dock inte öppen för allmänheten.

- Det är Örenäs slott som har en idé om att bygga en bastu, antingen på bryggan eller på land vid bryggan.

Betydligt längre än så blir nygamla bryggan vid Norra Borsthusen och därför är också prislappen högre, runt två miljoner.

- Den kommer gå ungefär 90 meter ut, men exakt vill jag inte säga, för vi måste göra djupmätningar. Man vill att vattnet ska gå till midjehöjd längst ut, alltså mellan 1,10 och 1,20, berättar Tom Sörensson.

Det kan man jämföra med Lill-Olas brygga som idag är 220 meter lång. Med ny brygga på gammal plats försöker sig kommunen också på ett namnbyte: bryggan vid Norra Borstahusen ska heta ”Strandbryggan” efter kvarteret Strandbyn som nu ligger där gamla campingen låg.

Det blir dock inte i sommar som de nya bryggorna byggs. Först och främst krävs tillstånd från länsstyrelsen. Sådana har dock Tom Sörensson goda förhoppningar om att staden ska få.

- Ja, i och med att det tidigare funnits bryggor på båda ställena, säger han.

Men även om länsstyrelsen skulle vara rekordsnabb med handläggningen så får det inte göras något anläggningsarbete i vattnet.

- Nej, inte förrän i september. Det är för att man inte ska störa allt som lever i botten och det grunda vattnet.

Publicerad 21 May 2018 18:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag