Jobbet med bihotell gav gymnasieelever fint pris

"Vi trodde inte att det skulle vara så stor grej"

SVALÖV. Naturbrukseleverna Maria Brandt Olsson och Madelene Thornberg tillverkade i sitt UF-företag miljövänliga bihotell. För det har de fått Ung-Ullbaggestipendiet 2018. På ett personalmöte på onsdagen uppmärksammade Svalöfs gymnasium dem och andra av skolans elever som det gått bra för i olika tävlingar.

Sammanlagt sålde Maria Brandt Olsson och Madelene Thornberg, som går på Naturbruksprogrammet med inriktning djurvård, 40 bihotell i sitt UF-företag BeeWare.

– Vi trodde inte att det skulle vara så stor grej. Och det var verkligen i tiden, vilket vi inte visste egentligen. Nu efteråt så märker vi att det kommit mer och mer, det här att rädda bina. Det gick över förväntan, säger Maria.

Själva har de dock inte satt upp något bihotell hemma.

– Min killes familj har satt upp sitt och de hade haft någonting där, men det är nu det börjar, säger Maria.

–Vi sålde ju när det inte riktigt hade kommit igång. Nu är det mer säsong för bina, säger Madelene.

Att de får Ung-Ullbaggestipendiet innebär inte bara att skolan får vara ”fodervärd” åt Ullbagge-statyetten, de får också 5000 kronor att dela på, pengar som de kanske ska använda till en resa.

Två andra elever som firades av var Robin Pernehill och Karl Davidsson, som går på fordonsprogrammet med inriktning personbilsmekaniker. De vann första respektive andra pris på School Challenge 2018, en tävling hos Bil-Månsson i Eslöv.

– Jag fick första pris och vann en provanställning, säger Robin Pernehill.

– Det blir sommarjobb sedan för min del, säger Karl Davidsson.

Vad fick ni göra på den tävlingen?

– Det mesta inom bilar. Vi bytte kamrem, vi skulle även koppla lite elscheman, läsa av elscheman och koppla lampor och sådant. Sedan så låg där en koppling till en bil som vi skulle sätta ihop rätt. Och kolla på vad det var för fel på vissa delar av en bil, säger Robin Pernehill.

– Det var hjulinställningar och vi fick kränga däck (byta gummit, red.anm.), förklara alla beteckningar på däcken, vad de stod för, säger Karl Davidsson.

Allt var på tid och domarna bedömde bland annat arbetsmetod och val av verktyg.

Wilma Melin och Philip Svensson under tävlingarna i Yrkes-SM.

Wilma Melin och Philip Svensson under tävlingarna i Yrkes-SM.

Andra elever som skolan uppmärksammade på onsdagen var Ida Åkesson som kom etta i agility och rallylydnad och tvåa i lydnad på Skol-SM i Hund, och Cassandra Fors som var bland de fem bästa i agility och freestyle.

Oliver Malmström, Christian Jönsson, Philip Svensson, Sara Nilsson, Wilma Melin och Elin Isacsson från Skog, mark och djur-utbildningen kom etta i Yrkes-SM i att köra en golfbil/motorcykel med flak.

Publicerad 25 May 2018 11:23

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag